Završeno suđenje suspendovanom policijskom inspektoru: Optuženi Grujić rekao da mu je Vidić svojevoljno dao novac

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje suspendovanom policijskom inspektoru: Optuženi Grujić rekao da mu je Vidić svojevoljno dao novac

BANjALUKA - Suspendovani policijski inspektor Nenad Grujić, optužen za primanje mita, rekao je da mu je nekadšanji direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić samovoljno dao novac kako slučaj protiv njega ne bi otišao u medije te istakao da on od njega to nije zahtjevao.

Grujić je u banjalučkom Okružnom sudu iznoseći  završnu riječ u postupku koji se vodi protiv njega istakao da nije dokazano da je počinio krivično djelo.

Njega Republičko tužilaštvo tereti da je od Vidića tražio i uzeo 20.000 KM kako bi „sredio“ obustavu istrage koja se protiv Vidića vodila na osnovu anonimne prijave. Zajedno sa njim optužena je njegova koleginica Jelena Florjan koja je priznala krivicu i osuđena na godinu zatvora.

Grujić tvrdi da on nije ni mogao da počini krivično djelo jer nije bio ovlašten da postupa u predmetu i samo je asistirao kolegici Florjan.

- Nisam bio postupajući inspektor i nisam donosio odluke i sprovodio službene radnje. Iz dokaza proizilazi da u spornom periodu nisam iamo telefonske kontakte s Vidićem, dok ih je Florjan imala šest. Protiv Vidića nije napisano izmišljeno krivično djelo, već postoje dokazi da je on učinio nesavjesno trošenje budžetskih sredstava - rekao je između ostalog Grujić.

Naglasio je da se sve zasniva na svjedoku Vidiću koji je prevarant i protiv koga se vodi više istraga.

- Taj čovjek sve radi da izbjegne odgovornost, a visoko pozicionirani službenici MUP-a RS Borislav Šarić i Darko Novković su intervenisali u njegovu korist-rekao je Grujić.

Republički tužilac  Goran Glamočanin tvrdi da je dokazao da je Grujić počinio krivično djelo kojim je, kako naglašava, ukaljao institucije za sprovođenje zakona.

- Postupao je sa direktnim umišljajem da pribavi nezakonitu korist i predlažem da ga sud osudi po zakonu.  Svi dokazi govore da je  tražio i uzeo novac od Vidića obećavši mu da će protiv njega napisati neko izmišljeno krivično djelo koje će biti odbačeno-rekao je Glamočanin.

Istakao je da su koruptivna djela u porastu i da oštrom i beskompromisnom kaznenom politikom to treba suzbijati.

Glamočanin je sudu predložio da Grujiću uz glavnu zatvorsku kaznu izrekne i novčanu, te mjeru zabrane obavljanja poslova javne dužnosti jer bi mogao ponoviti krivično djelo.

Nakon iznošenja završnih riječi sudija Branimir Jukić izricanje presude zakazao je za 22. novembar.

Prema optužnici, Grujić i Florjan su od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Navodi se da je Grujić 18. februara 2020. godine od Vidića uzeo 20.000 KM, dok je preostalih 10.000 direktor doma trebao da preda osumnjičenima nakon što tužilaštvo donese odluku “povoljnu za njega”. Grujić i Florjan uhapšeni su u februaru u akciji “Sirano” nakon što su uzeli dio novca od Vidića koji je sarađivao s policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana