Zatraženo produženje pritvora za Zeljkovića i Bojića

N.T.
Foto: Agencije

BANjALUKA - Republičko javno tužilaštvo predložilo je da se za tri mjeseca produži pritvor smijenjenom direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću te direktoru firme "Procontrol" Slavku Bojiću osumnjičenima za malverzacije pri nabavci medicinske opreme za Institut.

Sekretar Tužilaštva Dragica Tojagić kazala je da je prijedlog pritvora upućen  Okružnom sudu u Banjaluci. Kako saznajemo o ovoj mjeri odlučivaće Vrhovni sud Republike Srpske kome će biti dostavljen prijedlog.

Produženje pritvora nije zatraženo za za direktora firme "Promeding" Dragana Dubravca, te vlasnika turističke agencije "Travel for fan" Sašu Markovića, a koji, navodno pregovara o priznanju krivice.

Prema ranijoj odluci banjalučkog Okružnog suda, pritvor Zeljkoviću može trajati do 16. decembra, do pet minuta iza ponoći. Bojiću je pritvor produžen do 15. decembra, baš kao i Dubravcu i Markoviću. Bojićeva odbrana je prije nekoliko dana zatražila od Okružnog suda u Banjaluci da Bojiću odmah ukine pritvor, pošto, kako između ostalog navode, boluje od leukemije, te mu je stanje pogoršano i procijenjeno je da mu je život ograničen na nekoliko godina.

Pomenuti osumnjičeni uhapšeni su u okviru istrage koja se odnosi na sporne nabavke medicinske opreme za potrebe Instituta. Republičko tužilaštvo Zeljkovića i ostale tereti za zloupotrebe teške 790.000 KM prilikom nabavke medicinske opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje kovida-19. Zeljkovića i saučesnika terete  i da su oformili konzorcijum firmi koje nisu mogle nabavljati medicinsku opremu.

Između ostalog, sumnja se da su oni medicinske maske, čija ja nabavna vrijednost 0,36 maraka, Institutu su  fakturisali  po cijeni od 6,90 KM.

N.T.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana