Zatraženo pritvaranje Crnogorca uhapšenog u akciji "Golub"

N.T.
Zatraženo pritvaranje Crnogorca uhapšenog u akciji "Golub"

SARAJEVO – Postupajući tužilac Tužilaštva BiH predložio je određivanje pritvora državljaninu Crne Gore Draganu Gajiću (36) koji je uhapšen u akciji "Golub" zbog peprodaje narkotika.

- Osumnjičeni je lišen slobode na području Istočnog Sarajeva, u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu kodnog naziva “Golub”, a osumnjičien je da je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal vršio preuzimanje i prodaju opojne droge “marihuana”  u BiH, radi daljeg transporta i prodaje opojne droge u Evropskoj uniji, te učestvovao  u koordinaciji aktivnosti drugih pripadnika grupe u BiH - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da je pritvor predložen zbog bojazni od bjekstva, opasnosti da bi mogao ta utiče na istragu, svjedoke i saučesnike, prikrije dokaze te zbog bojazni od ponavljanja krivičnog djela.

- Na ročištu koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora - navodi se u saopštenju.

Gajića su utorak uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijske uprave Istočno Sarajevo. Nakon ispitivanja u policiji predat je u nadležnost Tužilaštva BiH.

Njegovo hapšenje je nastavak istoimene akcije "Golub" u kojoj su u martu prošle godine uhapšeni Žarko Joknić, Blaženko Rašević, Vlatko Blažević i Srećko Mandić i zaplijenjeno  oko pet kilograma droge.

Članove ove grupe terete da su od 2019. godine organizovano švercali veće količine skanka, marihuane i kokaina iz Crne Gore u BiH, a zatim ih prebacivali na ilegalno narko tržište u zemlje Evropske unije. Gajić je tada izbjegao hapšenje, a osim njega prema ranijim nezvaničnim informacijama tom akcijom su obuhvaćeni Danilo Đurović, Marija Gajić i Adnan Pirić. Ova grupa otkrivena je između ostalog i zahvaljujući podacima iz aplikacije Skaj i Anom.

Osumnjičeni Dragan Gajić iza sebe ima deblji policijski dosije i ranije je hapšen i osuđivan zbog droge. Više puta se nalazio na Interpolovoj crvenoj potjernici zbog trgovine narkoticima. Gajić je 2012. godine uhapšen u BiH kao pripadnik međunarodne kriminalne grupe i potpisao je sporazum sa Tužilaštvom BiH, na osnovu kojeg je osuđen na tri godine zatvora zbog šverca droge. Obuhvaćen je i akcijom „Storidž 2“, a sumnja se da je upravo on Dušanu Lovrenoviću, jednom od glavnih osumnjičenih u toj akciji, predao 460 kilograma narkotika koje su početkom decembra 2020. godine dovezene u Gradišku. Nakon što je Gajić pao u pomenutoj akciji, Lovrenović je drogu zajedno sa saradnicima premjestio da on ne bi odao štek.

Prije premještanja droge iz vreća su odvadili 150 kilograma skanka i prodali, a ostatak droge su pomiješali sa trinom i sijenom da namire na 46O kilograma da Gajić ne otkrije manjak. Gajićevo ime pominje se i u akciji "Fjudžitiv", u kojoj je na osnovi informacija dobijenih dešifrovanjem aplikacije Skaj, razbijena grupa za preprodaju droge koja je narkotike prepakivala u Gradišci u manja pakovanja spremna za prodaju te ih krijumčarili u Zagreb i Osijek te u Budimpeštu, Štutgart i Berlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana