Zatražen pritvor za Vukovića zbog prijetnji svjedoku

Nebojša Tomašević
Zatražen pritvor za Vukovića zbog prijetnji svjedoku

BANjALUKA - Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora Vanji Vukoviću (39) iz Prijedora kojeg sumnjiče za prijetnje svjedoku tužilaštva u predmetu protiv Dalibora Railića zvanog Dugi kome se sudi u Sudu BiH za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke u Prijedoru Radenka Bašića.

- Osumnjičeni Vuković pod istragom je Tužilaštva BiH i policijskih agencija i sumnjiči se za ometanje istrage, odnosno da je upućivao prijetnje i zastrašivanja svjedoku u predmetu organiziranog kriminala, tražeći da promjeni iskaz. Radi se o svjedoku koji je dao iskaz u predmetu protiv optuženog Railića i drugi,  a naročito na okolnosti teškog ubistva  načelnika prijedorske krim policije Radenka Bašića- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi  mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Vukovića su uhapsili juče pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na području grada Prijedora. Akcija je izvedena pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Vuković je odranije poznat po krivičnim djelima, osuđivan je i ima "bogat dosije" u policiji. On  važi za člana Railićeve kriminalne grupe i sa njim je veoma blizak. Njih dvojica su bili optuženi da su  noževima izboli Mihajla Stupara zvanog Šmit jer ih je navodno drukao policiji, ali su u sudskom postupku oslobođeni krivice. Stupar je u martu 2021. godine brutalno ubijen u prijedorskom naselju Raškovac, a za zločin je optužen Marko Momić, koji takođe važi za člana Railićeve kriminalne grupe.

Vuković je u decembru 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog šverca oko kilograma heroina. Droga je pronađena u filteru za vazduh u automobilu ”pasat”. Ranije je odležao dvije i po godine zatvora jer je 2006. godine postavio eksplozivnu napravu pod automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika CJB Banjaluka Gorana Mikanovića iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana