Zatražen pritvor za petorku osumnjičenu za pripremu ubistva i šverc droge

Srna
Zatražen pritvor za petorku osumnjičenu za pripremu ubistva i šverc droge

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za pet osoba koje su nedavno uhapšene u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na podoručju Trebinja zbog sumnje da su pripremali ubistvo i švercovali narkotike.

Imena nisu saopštena, a prema nezvaničnim informacijama među osunjmičenima je Milan Matković jedan najtraženijih narko dilera sa Balkana za kojim je bila raspisana crvena potjernica  te Vladica Rakić.

- Osumnjičene teretimo za organizovani kriminal, krijumčarenje velikih količina droga, pranje novca, pripremanjem krivičnog djela povezanog sa ubistvom i druga krivična djela počinjena na području BiH i inostranstva, uključujući i prekookeanske zemlje. Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na dokaze, svjedoke i saučesnike i bojazni da će ponoviti krivično -saopštilo je Tužilaštvo.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Nezvanično se saznaje da je ova grupa razbijena zahvljujući između ostalog dešifrovanju aplikacija Skaj i Anom. Poruke u kojima su oni dogovarali prodaju narkotika nađene su prilikom pregleda ovih aplikacija.

Akcija hapšenja sprovedena je 21. jula na području Trebinja pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH. Tokom akcije ostvarena je  saradnja sa Obavještajno - bezbjednosnom agencijom BiH (OBA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Za Matkovićem je austrijsko pravosuđe raspisalo crvenu poternicu i on je osumnjičen  za trgovinu kokainom. Matković je posebno bio u fokusu u jesen 2004. godine, zbog trostrukog ubistva u Srbiji kada je hicima iz automatske puške ubio crnogorskog policajca Nebojšu Simovića, Kotoranina Aleksandra Bojanića i Darka Brajovića iz Sarajeva. Tada je ranjen i Darko Bilić iz Kumbora.

Mediji u Srbiji su, pozivajući se na svoje policijske izvore, objavljivali da je Matković preuzeo poslove jednog od najvećih narko bosova u regionu i šire Darka Šarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana