Zatražen pritvor za Darka Eleza u predmetu "Lutka": Rasprava o državljanstvu optuženog obilježila ročište

G.S.
Zatražen pritvor za Darka Eleza u predmetu "Lutka": Rasprava o državljanstvu optuženog obilježila ročište

SARAJEVO - Ročište u Sudu BiH povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se Darku Elezu odredi pritvor da bi se mogao procesuirati u predmetu "Lutka" obilježila je rasprava tužioca Dubravka Čampare i Elezovog advokata Gorana Dragovića o tome da i je ili nije optuženom oduzeto državljanstvo Srbije.

Tužilac Čampara tvrdi da ne postoje prepreke da se Elezu sudi u predmetu "Lutka" u BiH, nakon što je MUP Republike Srbije donio rješenje kojim mu se oduzima državljanstvo.Čampara tvrdi da, budući da je Elez sada samo državljanin BiH te garancije prestaju važiti, te od Suda traži da mu se odredi pritvor i omogući izjašnjenje o krivnji kako bi mu se moglo suditi za predmet "Lutka".

Advokat Dragović je s druge strane od Suda tražio da prijedlog tužioca Čampare odbaci kao nedopušten. Podsjetio je da je prva zamolnica BiH za Elezovim izručenjem  zbog predmeta "Lutka" odbijena, a da je potom upućena dopuna kojom se traži njegovo izručenje zbog krivičnih djela iz kasnijeg perioda, te da je, nakon što je odobreno njegovo izručenje, jasno podcrtano da mu se za "Lutku" ne može suditi.

Elez se složio s njegovim izlaganjem, kazavši kako je ubijeđen kako će sudovi u Srbiji poništiti odluku MUP-a Srbije.

- Sve i da mi jeste oduzeto državljanstvo, treba se poštovati odluka suda, a ne MUP-a koji je izvršni organ - kazao je Elez, te tražio da se odbije prijedlog za pritvor i da se pusti na slobodu.

Optužnica u  predmetu "Lutka" Eleza tereti ga da je bio vođa kriminalne grupe koju sumnjiče za nekoliko ubistava, pljačke banaka vrijedne više miliona maraka, pali i ranje novca. Tužilaštvo BiH je tražilo da mu se odredi pritvor zbog bojazni od bjekstva, te opasnosti od pritiska na svjedoke koji strahuju od njega. Sudija za prethodni postupak Stanko Blagić kazao je da će odluku donijeti u zakonskom roku, o čemu će pismeno obavijestiti strane u postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana