Zapljena počela četiri godine od presude narko-dileru Mirčeti Kerkezu

Nebojša Tomašević
Zapljena počela četiri godine od presude narko-dileru Mirčeti Kerkezu

BANjALUKA - Okružno tužilaštvo nakon gotovo četiri godine od presude Mirčetu Kerkezu (36) iz Trna kod Laktaša pokrenulo je postupak za oduzimanje imovine zbog sumnje da je stečena krivičnim djelom.

Kerkez je osuđen na četiri godine zatvora zbog šverca narkotika, a među imovinom koju treba oduzeti je i “pasat” koji je korišćen u krivičnom djelu te plac u naselju Trn. Prijedlog za oduzimanje tog vozila donesen je nakon prvostepene presude, ali ono još nije pravosnažno oduzeto.

Ročište za oduzimanje imovine od Kerkeza trebalo je da bude održano u banjalučkom Okružnom sudu, ali je odgođeno na zahtjev tužioca za početak oktobra.

Sudija Snježana Kudrić kazala je da je tužilac u zahtjevu za odgađanje naveo da je na godišnjem, ali i da bi trebalo sačekati da se odluči o već postojećem prijedlogu za oduzimanje “pasata”. Kako je pojasnila, osim vozila, tužilaštvo traži oduzimanje i dvije nekretnine.

Advokat porodice Kerkez Marko Mikeš smatra da zahtjev tužilaštva za oduzimanje placa treba odbiti, jer je on kupljen legalno.

- Kerkez je osuđen 2018. godine, a sada je 2022. godina. Vozilo “pasat” je već privremeno oduzeto još 2018. godine - kazao je advokat Mikeš.

Mirče Kerkez na četvorogodišnju kaznu osuđen je nakon što je sa tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice. Kako saznajemo, on kaznu još nije odležao i navodno je pobjegao.

Prema presudi Kerkez je od početka 2017. do 15. aprila 2018. godine učestvovao u preprodaji kokaina i marihuane na području Banjaluke i Laktaša. Zajedno sa njim drogu su prodavali Nikola Gajić i Srđan Velimirović, koji su takođe osuđeni nakon priznanja krivice. Gajić je osuđen na tri i po godine, a Velimirović na šest mjeseci zatvora. U presudi protiv njih je navedeno da je Kerkez jednom prilikom prikrivenom istražiocu prodao 52 grama kokaina za 2.500 evra, a nakon toga još 1.164 kg za oko 75.000 KM.

Prodaja je obavljena u motelu “Jezero” kod Trna kada je Kerkez i uhapšen.

Velimirovića terete da je prodavao marihuanu te je u tu svrhu angažovao Gajića, koji je drogu prodavao po cijenama od pet, deset i 20 KM. O prodaji droge, mjestu primopredaje, cijeni i količini optuženi su se dogovarali u telefonskim razgovorima s kupcima.

Ekspert

Mirče Kerkez je pao u akciji “Ekspert” kada je sa saučesnicima dovezao kilogram kokaina da bi ga prodao kupcima, odnosno prikrivenim istražiocima. On je narkotike dovezao “pasatom 5”, a primopredaja je obavljena kod nekadašnjeg restorana “Jezero” u Trnu kod Laktaša.

Ne sluteći da “posluje” s policijom, Kerkez je otvorio prtljažnik i pokazao robu, a tada su se pojavili pripadnici policije koji su mu stavili lisice na ruke. Ubrzo nakon toga uhapšeni su i njegovi saučesnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana