Zahtjev odbrane na novom suđenju Marinku Dobrašu: Traže izuzeće sudije zbog pristrasnosti

Nebojša Tomašević
Zahtjev odbrane na novom suđenju Marinku Dobrašu: Traže izuzeće sudije zbog pristrasnosti

BANjALUKA - Advokat Marinka Dobraša (59) iz Banjaluke, optuženog za krađu 80.000 KM, Vladimir Kovačević u ponovljenom postupku zatražio je izuzeće predsjednika sudskog vijeća Pane Gavrića, jer smatra da je pristrastan i da se stavio na stranu optužbe.

- Sudija Gavrić krši Zakon o krivičnom postupku u pogledu ravnopravnosti stranaka. Iz nama nepoznatih razloga sa tužilaštvom učestvuje u dokazivanju krivice mog branjenika. Sudija doslovno sprovodi načelo inkvizicije - kazao je Kovačević.

Pojasnio je da je sudija odbio zahtjev odbrane za odgađanje ročišta, a prihvatio zahtjev tužioca da im da dodatni rok za pribavljanje dokumentacije, iako su za to već imali pola godine.

- Odbrana je odgađanje prošlog pretresa tražila jer je nalaz vještaka u ovom predmetu dobila svega 18 sati prije početka ročišta i nije se mogla spremiti za ispitivanje. Sudija je to odbio rekavši da mora biti poštovano vrijeme suda. Kad tužilaštvo traži odgađanje da pribavi originalnu dokumentaciju, za koju su znali i na početku suđenja, sudija im daje dodatni rok - rekao je Kovačević u obrazloženju zahtjeva za izuzeće Gavrića.

Dobraš je prvostepenom presudom bio osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog krađe oko 80.000 KM iz kuće Nedeljka Bojića u Jošavci kod Čelinca. Presudu je ukinuo Vrhovni sud RS i slučaj vratio na novo suđenje. Optužnica tereti Dobraša da je sa nepoznatim saučesnikom provalio u kuću Bojića u noći 23. decembra 2015. Iz kuće su ukrali 22.000 evra, 35.000 KM i 2.500 švajcarskih franaka. Osim novca odnijeli su pištolj “bereta” te veću količinu zlatnog nakita, dvije burme, tri prstena, narukvicu, ogrlicu i lančić. Kako tvrdi tužilaštvo u optužnici, prije krađe je nepoznati saučesnik pratio porodicu Bojić na putu prema Banjaluci, dok je Dobraš provalio u kuću. Saučesnik se ubrzo vratio po njega pa su pobjegli zajedno. Bojić je u vrijeme pljačke radio u preduzeću “Robne rezerve RS”, gdje se bio prijavio na konkurs za mjesto direktora. Dobraš je uhapšen u akciji “Kugla” u januaru 2018. godine.

Blizanac

Odbrana Marinka Dobraša, u žalbi na presudu, na osnovu koje je slučaj vraćen na novo suđenje, navela je da nije pouzdano utvrđeno da biološki trag nađen na mjestu zločina pripada optuženom.

- Vještak za DNK analize je utvrdio da bi biološki trag pronađen na mjestu zločina mogao da pripada i jednojajčanom blizancu Dobraša. Optuženi ima brata blizanca koji živi u inostranstvu. Tužilaštvo i policija nije ga nikada ispitalo - rekao je advokat Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana