Za prebacivanje čamcima preko Drine uzimali 100 evra po migrantu

GS
Za prebacivanje čamcima preko Drine uzimali 100 evra po migrantu

BEOGRAD - Članovi organizovane kriminalne grupe, osumnjičeni za nelegalno prebacivanje čamcima preko Drine iz Srbije u BiH 80 migranata, ove su „usluge“ naplaćivali 100 evra po migrantu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije saopštilo je da je u Srbiji uhapšeno pet lica - S.P, M.D, V.P, A.M. i N.J. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljen prelaz granice i krijumčarenje ljudi. U isto vrijeme, u međunarodnoj akciji „Skiper“ na području Zvornika uhapšene su četiri osobe osumnjičene da su dio ove kriminalne grupe. Oni su prihvatali migrante na drugoj obali Drine, u BiH, i dalje ih prevozili u neku od zemalja EU.

- Ovu organizovanu kriminalnu grupu je predvodio S.P, koji je sačinio plan djelovanja grupe, koja je ilegalno prebacivala veći broj lica preko granice, ostvarujući imovinsku korist koja je iznosila 100 evra po jednom migrantu – kažu u srpskom tužilaštvu.

Svim licima lišenim slobode u Srbiji određeno je policijsko zadržavanje i ona su uz krivičnu prijavu sprovedena u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

-Članovi ove organizovane kriminalne grupe su u periodu od 5. septembra 2020. do 12. marta ove godine organizovali za 80 migranata nedozvoljen tranzit kroz Srbiju i nedozvoljeni boravak u Srbiji radi nelegalnog prelaska granice Srbije sa BiH čamcem preko rijeke Drine. Među ilegalnim migrantima bili su jedan državljanin Turske, jedan državljanin Avganistana, dva državljanina Iraka i 76 NN lica neutvrđenog državljanstva – istakli su u srpskom tužilaštvu.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su osobe uhapšene u Zvorniku u proteklom periodu prokrijumčarile iz Srbije u BiH više od 100 ilegalnih migranata.

Osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a terete ih za krivično organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnom djelom krijumčarenje ljudi

- Aktivnosti na terenu je realizovala Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Istraga je realizovana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na Drini, pa dalje preko teritorije BiH, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist. Istovremeno, ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u BiH, prouzročenu prilivom ilegalnih migranata - navode u Tužilaštvu BiH.

Ova koordinisana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz podršoru Policijskog Centra Jugoistočne Evrope – SELEC centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana