Vrhovni sud Srpske potvrdio presudu Zdravku Milanoviću: Šest i po godina robije za pokušaj ubistva supruge

Nebojša Tomašević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je Zdravko Milanović (67) iz Laktaša osuđen na šest i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva supruge Nevenke koju je ranio hicem iz lovačke puške.

On je  osuđen i za neovlašćeno držanje oružja i municije, a trenutno se nalazi u pritvoru koji mu je produžen nakon izricanja prvostepene presude.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je vijeće odbilo kao neosnovane žalbe odbrane i tužilaštva te je prvostepena presuda potvrđena u potpunosti.

Zdravko Milanović je pokušao da ubije suprugu Nevenku 15. marta 2021. godine oko 23 časa u njihovoj kući u selu Čardačani kod Laktaša.

U optužnici je navedeno da je u suprugu pucao dva puta iz lovačke puške i da ju je pogodilo 120 zrna sačme.

Kako se navodi u optužnici, Milanović je te večeri  uzeo lovačku pušku te ušao u sobu u kojoj je žena ležala i povišenim glasom rekao joj da ustane iz kreveta.

- Kada je ona to učinila, cijev puške je usmjerio prema njoj. Pokušavajući da se odbrani, žena je rukom uhvatila za cijev puške i gurnula je ka gore. Milanović je u tom trenutku ispalio metak koji ju je pogodio u tijelo. Optuženi je suprugu nakon toga gurnuo, a ona je pala na pod. Ponovo je prema njoj usmjerio oružje, pokušavajući da usta cijevi prisloni na njenu glavu. U pokušaju da se odbrani Nevenka je opet odgurnula cijev, a Milanović je ispalio još jedan hitac koji ju je pogodio u lijevu stranu grudnog koša. Zadobila je teške i po život opasne povrede, a ljekarska pomoć joj je ukazana u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske u Banjaluci - navedeno je u optužnici na osnovu koje je izrečena presuda.

Prema ranijim informacijama, svemu je prethodila prepirka supružnika.

Nevenka je ranije na suđenju ispričala da je od 2003. ili 2004. godine suprug Zdravko počeo da je maltretira i vrijeđa, ali nije bilo fizičkih sukoba. Kazala je da je kobne večeri suprug ciljao u glavu i da je uspjela da pomjeri pušku, a kada je pogodio i ranio  bol je bila neizdrživa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana