Vrhovni sud Srpske potvrdio presudu Goranu Kneževiću: Zelenašu pet godina robije

Jelena Stanić
Foto: D.Stojnić

PRIJEDOR - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Okružnog suda u Prijedoru kojom je Goran Knežević (47) iz Prijedora osuđen na pet godina zatvora zbog zelenašenja i 20.000 KM novčane kazne.

U saopštenju prijedorskog Okružnog suda navedeno je da je Vrhovni sud RS 13. januara donio rješenje kojim je potvrđena presuda koju je 26. maja prošle godine donijela sudija Drena Marin u Prijedoru. 

Prvostepenom presudom Kneževiću je oduzeta i imovinska korist od oko 100.000 KM, koja je stečena izvršenjem krivičnih djela. 

Knežević je uhapšen u akciji "Loan" u martu 2018. godine zajedno sa bivšom suprugom Sanjom Knežević (41) i kumom Tomislavom Mastikosom (45). Njih dvoje su ranije nakon priznanja krivice osuđeni.

Prema optužnici, Knežević, njegova bivša supruga Sanja i kum Mastikosa od početka 2015. do 21. marta 2018. godine kada su uhapšeni, bavili su se zelenašenjem u Prijedoru.

" Teretimo ih da su koristili teško imovinsko stanje pojedinih sugrađana te im davali novac na zajam uz nesrazmjerno visoke kamate " navedeno je u optužnici. 
Kako je navedeno u optužnici, na ovaj način su nezakonito stekli veliku imovinsku korist. 

Organizator i vođa zelenaštva bio je Goran, a pretpostavlja se da je ovaj trojac oštetio građane za nekoliko stotina hiljada maraka. 

Knežević je svojim žrtvama prijetio i batinama ukoliko na vrijeme ne bi vratile ugovoreni dug. 

Osuđeni je odranije poznat policiji po krivičnim djelima te je više puta hapšen. 

Nakon što je trojac uhapšen, prijedorska policija organizovala je konferenciju za novinare na kojoj su kazali da je hapšenju prethodila petomjesečna istraga. 

Osuđeni Knežević je, pored zelenašenja, poznat i po drugim krivičnim djelima. 

Krajem 2017. godine policija je u njegovom stanu pronašla veliku količinu oružja. Stan je pretresen nakon prijave da je prijetio bivšoj supruzi Sanji. 

Tada su kod njega pronađena tri pištolja, automatska puška, 510 metaka različitog kalibra, dvije ručne bombe i raketni bacač "zolja". Knežević je bio poznat i po nasilničkom ponašanju. 


Hapšenje

Goran Knežević je zbog zelenašenja 2018. godine uhapšen u jednom od najpopularnijih kafića u centru Prijedora. 

Upao je u zamku kada je došao u lokal, gdje ga je čekao jedan od dužnika, koji je navodno htio da mu vrati novac. Tu su ga sačekali policajci i stavili mu lisice na ruke, a kod njega su tada pronašli nekoliko hiljada KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana