Vrhovni sud smanjio kaznu osuđenoj za trovanje radne koleginice

N. T.
Foto: G.S.

BANjALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu Nini Ninković (59) iz Banjaluke te je pravosnažno osudio na 18 mjeseci zatvora zatvora za pokušaj ubistva radne koleginice i šefice Slađane Tanasić kojoj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, odnosno hipohlorit i mravocid-žoharocid, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Optužena i oštećena su zaposlene u Republičkom pedagoškom zavodu u kojem Tanasićeva radi kao pomoćnik direktora. Ninkovićeva je u vrijeme krivičnog djela radila na mjestu prosvjetnog inspektora.

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović kazala nam je da je vijeće odbilo žalbu tužioca, a djelimično uvažilo žalbu odbrane.

- Optuženoj je smanjena ranije izrečena kazna  za pola godine jer vijeće smatra da se i sa takvom kaznom može postići svrha. Optuženoj je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru od decembra 2022. godine - rekla je Despotovićeva.

Ninkovićeva je u julu prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu bila osuđena na dvije godine zatvora.  Nakon izricanja prvostepene  presude sud je optuženoj Nini Ninković  produžio  pritvor u kome se nalazi od 21. decembra 2022.godine.

Prema optužnici na osnovu koje je i osuđena  Ninkovićevu da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Slađana Tanasić, te joj je u kafu sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipohlorit.  

Navodio se da je optužena znala da Tanasićeva svako jutro pije kafu, koja joj se priprema u kafe kuhinji Pedagoškog zavoda, i poslužuje  na radnom stolu u kancelariji. Tanasićeva 8. i 9. decembra 2022. godine kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. 

Dalje se dodaje da je Ninkovićeva 21. decembra 2022. u kafu sipala „mravocid-žoharocid”.

- Optužena je iskoristila situaciju i u namjeri da liši života oštećenu ušla je u njenu kancelariju, prišla do radnog stola i iz džepa izvadila kesicu zelene boje sa natpisom „mravocid žoharocid“ u kojoj se nalazio insekticid u obliku praha, za koji je znala da je opasan i štetan za zdravlje ljudi, čiji je hemijski sastav fipronil. Sadržaj je nasula u kafu za koju je znala da je pripremljena za oštećenu - navodeći se u prvostepenoj presudi.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a „trovanje” kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, „podmetnuta” u kancelariju Tanasićeve.

Optužena  je ranije, između ostalog, bila pomoćnik direktora Zavoda, v.d. direktora i načelnika jednog odjeljenja. Ona je doktor pedagoških nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana