Vrhovni sud RS: Ponovo ukinuta presuda Trebinjcu Spasi Milišiću za ubistvo sugrađanina

Jelena Stanić
Vrhovni sud RS: Ponovo ukinuta presuda Trebinjcu Spasi Milišiću za ubistvo sugrađanina

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je Spaso Milišić (32) iz Trebinja bio osuđen na 16 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Nemanje Šupljeglava (31) te predmet vratio na ponovno suđenje.

Milišića je Okružni sud Trebinje u januaru ove godine osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 16 godina zbog ubistva, nanošenja teške tjelesne povrede te za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. To je bilo ponovljeno suđenje jer je Vrhovni sud ranije ukinuo presudu Okružnog suda kojom je Milišić u martu prošle godine bio osuđen na 20 godina zatvora.

Kako je navedeno u saopštenju trebinjskog Okružnog suda, prvostepeni sud je povrijedio princip zabrane "reformatio in peius " (zabrane preinačenja  na teže)  kada su u pitanju teške tjelesne povrede nanesene oštećenom Peru Miloševiću.

- Činjenični opis tog djela iz prvobitne optužnice Okružnog javnog tužioca u Trebinju nije sadržavao  radnju koju je optuženi preduzeo pri izvršenju djela,  kao ni  subjektivni element tog djela. Na ponovljenom pretresu javni tužilac je izmijenio optužnicu i dodao nedostajuće elemente  koje jeOokružni sud prihvatio  i optuženog oglasio krivim i za djelo teške tjelesne povrede - saopšteno je iz Okružnog suda.

Po stanovištu  Vrhovnog suda, dodato je u saopštenju,  presuda je na taj način nezakonito  izmijenjena na štetu optuženog s obzirom na činjenicu da je republički tužilac odustao od žalbe izjavljene protiv prvobitne presude Okružnog suda kojom je optuženom izrečena  jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 20 godine za tri krivična djela.

Dodali su da kada je u pitanju ubistvo, sud ukazuje na potrebu dopunskog psihijatrijskog vještačenja po vještacima na okolnost duševnog zdravlja optuženog.  Kako su objasnili, dopunsko vještačenje je potrebno zato što je  Okružni sud prihvatio navedeno vještačenje iako se vještaci nisu na naknadnu izjavu optuženog kojom tvrdi  da mu je oštećeni kritične prilike uputio uvrijedljive riječi.

Milišić je prema optužnici, zločin  počinio 11. februara 2018. u trebinjskom kafiću “Merlot”, gdje se sukobio sa Šupljeglavom i Miloševićem.

Milišić je potom otišao kući po nož i vratio se u "Merlot", prišao Šupljeglavu, zagrlio ga i nožem ubo u vrat. Radnik "Merlota" Pero Milošević pokušao je da ga savlada, ali je i njega povrijedio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana