Vrančićeva: Nisam znala koga Golić obavještava

Nebojša Tomašević
Vrančićeva: Nisam znala koga Golić obavještava

Banjaluka - Suspendovani inspektor Republičke uprave za igre na sreću (RUIS) Anita Vrančić, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, izjavila je juče u banjalučkom Okružnom sudu da nije znala da Naum Golić obavještava priređivače igara o kontrolama.

Ona je juče na suđenju u kojem je optužena zajedno sa inspektorom ove uprave Mirjanom Jočić promijenila iskaz koji je dala u Specijalnom tužilaštvu RS poslije hapšenja prošle godine, kada je izjavila da je znala da Golić obavještava nelegalne priređivače igara na sreću. Ona je istakla da je iskaz u tužilaštvu dala da bi učinila ustupak kako bi mogla da "ode kući, svome djetetu".

- Sa Golićem sam u neformalnim razgovorima pričala o kontrolama. Nije bio cilj da mu kažem za kontrole da bi on nekoga obavijestio i da bi ostvarili korist, već smo pričali gdje sam i šta radim. Nije imao moju dozvolu da te informacije širi dalje - rekla je Vrančićeva.

Vrančićeva je izjavila da je Naum Golić, koji je optužen u ovom predmetu, u dobrim odnosima sa bivšim direktorom Republičke uprave za igre na sreću Zdravkom Miličevićem i da je dolazio kod njega u kancelariju.

To je potvrdila i svjedok njene odbrane načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u RUIS-u Jelena Marin.

Vrančićeva, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, rekla je da je Golić poznavao Miličevića i da je kontaktirao s njim.

Jelena Marin je kazala da je nju sa optuženim Golićem upoznala Jočićeva i da ga je viđala da je često dolazio kod direktora Miličevića i direktora u pravnom odjeljenju Slavena Gostimirovića.

Rekla je da su sumnjali da neko nelegalnim priređivačima igara na sreću dojavljuje mjesto i vrijeme kontrola i da postoji nelegalno kockanje na internetu. Kazala je da je o svemu tome obavijestila Miličevića. Na pitanje advokata optužene Jočićeve, Željka Šurlana: "Zašto inspektori nisu nasilno ulazili u lokale koji su bili zaključani?", Marinova je odgovorila da je Miličević bio protiv toga zbog komplikovane procedure.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Vrančićevu i Mirjanu Jočić (50) da su zloupotrijebile položaj i Goliću dojavljivale kada i u kojem gradu u RS će biti obavljene kontrole priređivača igara na sreću. Terete se da su to činile od novembra 2010. do 7. decembra prošle godine i pomenutim dojavama omogućile drugima zaradu u neutvrđenim iznosima.

Sporazumi

Optužene Anita Vrančić i Mirjana Jočić bile su zaključile sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom RS kojima je bilo predviđeno da budu osuđene na po šest mjeseci zatvora. Te sporazume sud nije prihvatio.

Sporazume su zaključili optuženi Naum Golić i Dario Brkić. Tim sporazumima predviđeno je da se Brkiću izrekne kazna od šest mjeseci zatvora i oduzme 500.000 maraka i korist pribavljena krivičnim djelom. Goliću je predviđena kazna od četiri mjeseca zatvora i da mu bude oduzeto šest hiljada maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana