Vozovi postaju mjesto straha

Agencije
Vozovi postaju mjesto straha

LONDON - Od 2021. godine nasilni napadi na žene u britanskim vozovima porasli su za više od 50 odsto, izjavila je Džes Filips, ministarka za zaštitu i borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove brojke su objavljene nakon što je prethodna anketa pokazala da bi više od trećine svih žena koje putuju vozom moglo biti napadnuto tokom svog putovanja, prenosi Skaj Njuz.

- U današnje vrijeme, nijedna žena ne bi trebala da planira svoje putovanje javnim prevozom na osnovu toga gdje i kada će se osjećati bezbjedno, ipak je to svakodnevno iskustvo koje doživi milion žena, bilo da se radi o putovanju do i sa posla ili izlaska s prijateljima. Ulazak u noćni autobus ili prazan kupe voza ne bi trebalo da izgleda kao da uzimate odbranu sopstvenog života u svoje ruke, rekla je Filipsova.

Prema njenim riječima, bez obzira na to da li ove brojke odražavaju povećani broj prijava, povećanje broja krivičnih djela ili kombinaciju oba, jasno je da je potpuno neprihvatljiv nivo nasilja, uznemiravanja i seksualnih prekršaja s kojima se žene i djevojčice suočavaju kada koriste mrežu prevoza i to ne bi smjelo da bude ignorisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana