Vozač porijeklom iz BiH bježao od austrijske policije i kroz prozor auta pokazivao fotografije Kurana

GS
Foto: Kronen Zeitung

LINC - Austrijski list „Krone“ objavio je detalje neobične policijske potjere u kojoj je glavnu ulogu imao vozač porijeklom iz BiH, koji je odbio da zaustavi vozilo prilikom rutinske policijske kontrole.

Prema izvještaju, austrijska policija namjeravala je da zaustavi vozilo zbog „ekstremno spore vožnje“. Međutim, prilikom zaustavljanja, vozač, za kojeg će se kasnije ispostaviti da je porijeklom iz BiH, odbio je da stane te je naglo ubrzao, zbog čega je policija započela potjeru za njim.

Dok je potjera trajala policija je saopštila da je vozač kroz prozor pokazivao mobilni telefom na kojem su bile prikazane fotografije Kurana.

-Policajci su nekoliko puta pokušali da zaustave vozilo. Međutim, vozač je vozio brzinom znatno iznad dopuštene te je prilikom bijega udario policijski automobil. U međuvremenu, dok je vozač bježao, pokazivao je s mobitela fotografije Kurana - navodi list, prenosi portal Kliks.

Austrijska policija je nakon određenog vremena uspjela da zaustavi automobil, a 23-godišnjak je i nakon zaustavljanja odbio da  napusti vozilo.

-Vozač nije želio napustiti vozilo te se zaključao iznutra. Zbog toga je policija je morala razbiti prozor, nakon čega su ga uhapsili. Vozač je nakon hapšenja sproveden u policijsku stanicu u Lincu - piše u izvještaju policije.

Nakon hapšenja policija je navela kako je muškarac nosio „vjersku odjeću“ te da je naveo kako je prethodnih nekoliko godina proveo u Saudijskoj Arabiji, gdje je studirao religiju.

-Za sada nisu poznati motivi ovakvog ponašanja. Austrijska policija je pretražila kuću uhapšenog te će nastaviti istragu - navodi policija.

Nakon potjere ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer saopćio je kako su dvojica policajaca povrijeđena prilikom potjere te su smješteni u bolnicu.

-Ovaj brutalni napad na policiju pokazuje odsustvo poštovanja i odbijanje prihvatanja osnovnih vrijednosti društva. Politički ili vjerski ekstremizam je otrov za naš suživot - rekao je Nehamer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana