Vlasnik psa koji je napao djevojčicu u Banjaluci zaradio krivičnu prijavu

Nebojša Tomašević, Jasmina Salopek
Vlasnik psa koji je napao djevojčicu u Banjaluci zaradio krivičnu prijavu

BANjALUKA - Dvanaestogodišnju djevojčicu u Banjaluci napao je haski i ugrizao za glavu te je lakše povrijedio, a vlasnik psa zaradio je krivičnu prijavu, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Incident se dogodio u petak u ulici Rade Radića u naselju Vrbanja, kada je pas iznenada istrčao iz dvorišta te nasrnuo na dijete koje išlo ulicom.

Nezvanično saznajemo da je djevojčica uspjela da pobjegne od psa koji je jurio pa je, na sreću, prošla sa lakšim povredama.

- Dijete je veoma uplašeno dotrčalo kući i ispričalo roditeljima šta se desilo. Njen otac je odmah odvezao u bolnicu i slučaj prijavio policiji - rekao je izvor blizak istrazi.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, 25. februara je prijavljeno da je pas ugrizao dijete.

- Izlaskom na lice mjesta utvrđeno je da, dok se maloljetno lice kretalo ulicom Rade Radića u Banjaluci, iz dvorišta porodične kuće istrčao je pas i ugrizao maloljetno lice u predjelu glave. Operativnim radom utvrđeno je da je vlasnik psa N. O. iz Banjaluke - navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se da su odmah o to­m događaju obaviješteni dežurni veterinarski inspektor, koji će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kao i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti.

Protiv vlasnika psa će biti podnesen izvještaj koji će ga teretiti za to krivično djelo.

Djevojčica je nakon napada psa odmah upućena u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. U ovoj ustanovi su rekli da su djevojčici sanirane povrede i puštena je na kućno liječenje. Istakli su da je ona zadobila ogrebotine po licu.

Slučajevi napada pasa u Banjaluci nisu rijetkost, a žrtve životinja su i djeca. Prošle godine u avgustu američki staford je u haustoru zgrade na Starčevici napao četvorogodišnju djevojčicu i otkinuo joj trećinu ušne školjke. U momentu napada sa maloljetnicom je bila majka koja je rekla da iz straha nije mogla ništa da uradi i da je samo bespomoćno gledala i vrištala. Istog mjeseca pas je ugrizao dijete i ženu u banjalučkom naselju Ada, kada je vlasnica M. Z. dva psa vezala za drvo, ali se jedan otrgnuo i ugrizao prolaznicu A. P. za nogu. Nekoliko trenutaka kasnije policiji se obratio i R. D. koji je izjavio da je isti pas ugrizao i njegovog maloljetnog sina za nogu. Takođe, krajem prošle godine tridesetpetogodišnju ženu D. S. iz Banjaluke ugrizao je pas za ruku u banjalučkom naselju Lauš.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za izazivanje opšte opasnosti, koje je stavljeno na teret neodgovornom vlasniku psa, predviđene su kazne od šest mjeseci do pet godina. Zakon predviđa i blažu kaznu ako je krivično djelo učinjeno iz nehata pa tako počinioca čeka novčana kazna ili do tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana