Vještak iz Slovenije na suđenju Siniši Šakiću tvrdi,Kinez nije vozio motocikl

N.T.
Vještak iz Slovenije na suđenju Siniši Šakiću tvrdi,Kinez nije vozio motocikl

BANjALUKA - Siniša Šakić zvani Kinez (36), optužen za ubistvo Slaviše Ćuluma (36) nije vozio motocikl koji je snimljen prije i poslije zločina, ali je mogao biti suvozač, ali to se ne može sa sigurnošću tvrditi, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu sudski vještak informatičke struke Gregor Kovač.

Poredili smo osobe s motocikla sa nespornom fotografijom Šakića koristeći, između ostalog, antropometrijsku metodu. Izmjereni su dijelovi tijela Šakića, a uz pomoć softvera sam izmjerio dijelove tijela osoba na motociklu, koje sam označio kao počinitelj jedan i dva - rekao je Kovač.

Kaže da nije mogao da utvrdi identitet osoba na motociklu, jer su nosili kacige. Pojasnio je da se karakteristike vozača nikako ne podudaraju sa Šakićem, jer je ta osoba viša.

- Osoba koja je bila iza vozača po dimenzijama i visini bi mogao biti Šakić, ali ne mogu tvrditi da jeste on. Postoji svakako još osoba koje su sličnih dimenzija i karakteristika. Ne tvrdim da sam identifikovao Šakića kao osobu koja bila na motociklu - kazao je Kovač.

Pojasnio je da je od 16 video-zapisa koje mu je dostavilo Republičko tužilaštvo mogao da vještači tri, iz kojih je izdvojio sedam snimaka.

- Na svim snimcima gotovo je isti motor, maksi skuter i prema podacima koje sam dobio moglo bi biti  da se radi o motociklu "suzuki burgman"  - rekao je Kovač.

Republičko tužilaštvo tvrdi da su na motociklu bili Šakić i nepoznata osoba i da su tim vozilom došli i pobjegli s mjesta zločina.

Branilac Šakića, Željko Šurlan prigovorio je nalazu vještaka rekavši da je nezakonit, jer su snimci koje je vještačio izuzeti nezakonito. Istakao je da vještak nije utvrdio da je na motociklu bio Šakić te da postoji bezbroj osoba koje po konstituciji odgovaraju njemu. Šakića terete da je Slavišu Ćuluma ubio 15. maja 2020. sa nepoznatom osobom,  nedaleko od kuće žrtve u šumi u Dragočaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana