Više uhapšenih zbog organizovanog šverca drogom

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

BANjALUKA – Više osoba uhapšeno je u policijskoj akciji "Spartakus" zbog sumnje da su se duže vremena bavili preprodajom narkotika, a povezuju ih sa Bojanom Raonićem (41) iz Zvornika, koji u Belgiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom, potvrđeno je "Glasu Srpske".

U okviru ove akcije koja se provodi u saradnji a EUROPOLOM i policijom Belgije  pretresena je kancelarija banjalučkog advokata Dragana Stupara koji je nekada bio Raonićev branilac. 

Prema našim informacijama on će vjerovatno biti pozvan na informativni razgovor, ali još uvijek se ne zna da li će biti uhapšen. 

Izvor blizak istrazi rekao je da se sumnja da su članovi grupe preprodavali drogu širom Srpske i BiH te na razne načine "prali" novac zarađen krivičnim djelima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da su u okviru akcije "Spartakus" službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili više osoba. Kazali su da se akcija provodi pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

- Navedene aktivnosti se realizuju na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Zvornika, radi pronalaska predmeta i tragova koji se dovode u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je duži vremenski period na području više gradova u Republici Srpskoj i BiH, izvršila krivična djela organizovani kriminal  u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca i pomoć izvršiocu poslije izvršenog krivičnog  i krivičnog djela falsifikovane isprave – navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Dodaje se da se u predmetu se koriste i dokazi i saznanja pribavljena iz aplikacija „SKAJ" i „ANOM". 

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH u okviru akcije se vrši pretres objekata i vozila i privođenja na više lokacija u Banjaluci, Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

- Aktivnosti se realiziraju u okviru predmeta sa dokazima iz "SKAJ" i "ANOM" aplikacija, a odnose se na osobe osumnjičene za organizovani prekogranični kriminal, povezan sa krijumčarenjem veće količine opojnih droga- naveli su iz Tužilaštva.
Dodaju da je predmet u fazi istrage i nisu u mogućnosti dati javnosti više detalja i informacija

Banjalučki advokat Dragan Stupar hapšen je u akciji "Advokat"  u decembru lani zbog sumnje da je počinio porodično nasilje, napad na sudiju ili javnog tužioca, te zbog posjedovanja oružja. On je nakon saslušanja u Republičkom tužilaštvu pušten je da se brani sa slobode.

Kako je tada saopšteno iz MUP-a RS, prilikom hapšenja Stupara tada su njega su pronađena četiri pištolja i 435 komada municije. Prema nezvaničnim informacijama on je prijavljivan  policiji čak 13 puta porodičnog nasilja, odnosno zbog sumnji da je zlostavljao bivšu suprugu kojoj je navodno prijetio i oružjem.  

Stupar je  nakon hapšenja za pojedine medije ispričao zašto su ga teretili te da mu je sve napakovano.

- Bio sam šokiran kada sam pročitao za šta sam osumnjičen, a to je da sam pripremao i organizovao ubistvo glavnog tužioca Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Zorana Bulatovića koji je u međuvremenu preminuo. Do koje mjere se išlo govori i to da me terete da sam nabavio oružje i eksplozivnu napravu sa daljinskim detonatorom i da sam to sakrio na nepoznatoj lokaciji – ispričao je ranije Stupar  Stupar, a prenijela je Srpskainfo.

On je tada za ovaj portal istakao da je više od dva mjeseca bio pod posebnim istražnim radnjama, te da u kritično vrijeme nisu pronađene nikakve inkriminišuće radnje sa njegove strane.

– U medijima se navodilo da sam uhapšen i zbog nasilja u porodici, što nema blage veze sa istinom. Međutim, ovo je sve napakovano da bi se obustavila istraga kako bi se obustavila istraga koja se vodi u drugom postupku protiv radnika Centra za socijalni rad u Banjaluci, jer ne može viđati svoje maloljetno dijete- izjavio je tada Stupar za Srpskainfo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana