Vinceku i Jošiću uslovne kazne zbog poreske utaje

Srna
Vinceku i Jošiću uslovne kazne zbog poreske utaje

SARAJEVO- Sud BiH osudio je na uslovne kazne zatvora optužene za poresku utaju Stanka Vinceka i Gorana Jošića.

Oni su optuženi za krivična djela poreska utaja ili prevara i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Vincek je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, a drugooptuženi na uslovnu kaznu od 18 mjeseci.

Iz Suda BiH saopšteno je da jednogodišnja zatvorska kazna Vinceku neće biti izvršena ako u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Jošiću je Sud odredio da se utvrđena kazna od godinu i po dana zatvora neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Od Vinceka se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od 10.275 KM, koju je optuženi dužan da plati u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude, te od 22.447 KM, koji je već uplaćen u budžet BiH.

Optuženi Vincek i Jošić krivi su što su učestvovanjem u izvršenju krivičnog djela izbjegli platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima i o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a porez čije se plaćanje izbjegava premašio je 10.000 KM.

Jošić je u poslovne ili trgovačke knjige, koje je dužan da vodi na osnovu zakona, unio neistinite podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana