Rijekama suza ispraćeni na posljednje počivalište

Nebojša Tomašević
Foto: Kliks

POSUŠJE - Šestoro mladih koji su tragično stradali u novogodišnjoj noći u vikendici u Tribistovu kod Posušja danas su ispraćeni na vječni počinak ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u mjestu Rakitno kod pomenutog grada.

Sahranjeni su devetnaestogodišnji prijatelji Ivan Miličević, Stipo Romić, Žana Pavković, Mija Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković, a na njihov posljednji ispraćaj pristiglo je hiljade ljudi. Šest bijelih kovčega na kojima su stajale njihove fotografije svjedočilo je o nezapamćenoj tragediji koja je zavila u crno ne samo Posušje, već cijelu BiH. Dan ranije sahranjeni su njihovi vršnjaci i prijatelji Mirela Rezo i Stjepan Jukić, koji su zajedno sa njima nastradali u vikendici.

Tokom jučerašnje sahrane prijatelji i poznanici prerano stradalih mladića i djevojaka nisu mogli da obuzdaju plač i suze koje su bile prisutne na licu svih. Čuli su se samo kuknjava i jecaji, a zbog velikog bola i tuge jednom je mladiću, njihovom prijatelju, pozlilo, pa je intervenisala hitna. Mnogi kažu da je za prerano ugašenim životima plakalo i nebo i svaki kamen tvrdog hercegovačkog tla. Obred sahrane šestoro mladih predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, koji je potresnim govorom rasplakao mnoge.

- Vjerujemo da naši mladi sada gledaju Boga licem u lice. Bog je tu, dragi roditelji, i u vašoj patnji. Pitanje zašto ostaće s nama dok god budemo živi. Zamolimo Boga za snagu novoga početka. Križ i tama nisu posljednje što vidimo. Rađa se svjetlost i novi svijet. Zašto prije radosti moramo pretrpjeti patnju? To je put koji vodi u vječni život - kazao je, između ostalog, biskup Palić.

Tragedija u kojoj je prerano ugašeno osam mladih života desila se nakon proslave novogodišnje noći u mjestu Tribistovo kod Posušja. Ujutro ih je prijatelj pronašao mrtve. Neki su zatečeni u sjedećem položaju, a neki su bili na podu, vjerovatno pokušavajući da izađu.

Pretpostavlja se da su se svi ugušili ugljen-monoksidom od izduvnih gasova agregata koji je radio u susjednoj prostoriji ili od peći na koju su se grijali. Prema dosadašnjim informacijama, oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pretpostavlja se da su usljed djelovanja ugljen-monoksida i umora zaspali i ugušili se u snu.

Portparol Tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona Josip Aničić kazao je da uzrok smrti još nije definitivno potvrđen. Istakao je da se pretpostavlja da se radi o gušenju, ali konačni rezultati biće poznati nakon toksikološkog vještačenja u Sarajevu.

Tužilac koji vodi istragu Borislav Čuljak izjavio je da su rezultati obdukcije i uviđajnih radnji poslati u Sarajevo na vještačenje.

- Biće vještačena i peć koja je zatečena u prostoriji i za koju se pretpostavlja da je korišćena za grijanje. Nakon toksikološke analize i vještačenja znaćemo tačan uzrok smrti - pojasnio je  tužilac Čuljak.

Većina omladinaca bili su studenti, a neki od njih bili su brucoši. Stjepan Jukić studirao je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, a Mirela Rezo bila je brucoš na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, gdje je studirala biologiju. Ivan Miličević, išao je na Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a Žana Pavković pohađala je Filozofski fakultet. Mia Soldo bila je student Pravnog fakulteta, dok je  Stipe Pavković studirao na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike.

Dan žalosti

Odlukom Vlade FBiH bio je bio Dan žalosti u Federaciji povodom ove tragedije, a u cijeloj BiH Dan žalost bio je 2. januara. Vlada Zapadnohercegovačkog kantona trodnevnu žalost proglasila je za dane 2, 3. i 4. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana