Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu "Zaklopača"

Srna
Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu "Zaklopača"

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH uputilo je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za petoricu optuženih za ratni zločin protiv čovječnosti u predmetu "Zaklopača".

Žalba je upućena zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo u ovom predmetu tereti Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za zločin počinjen u maju 1992. godine, kada je prilikom napada na selo Zaklopača u blizini Milića, ubijeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima i 11 djece, čiji posmrtni ostaci su u najvećem dijelu ekshumirani i identifikovani.

U žalbi Tužilaštva akcenat je stavljen na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi terete da su za vrijeme navedenog događaja bili na lokaciji i lično učestvovali u ubistvima civila, što je dokazivano iskazima svjedoka i materijalnim dokazima priloženim uz optužnicu.

Uloženom žalbom traži se da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi proglase krivim i kazne po zakonu, navodi se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana