Ukrajincima devet godina zatvora zbog računarske prevare teške 2.6 miliona KM

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

TUZLA - Državljani Ukrajine Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59) osuđeni su u Kantonalnom sudu u Tuzli na devet godina zatvoa zbog organizovane računarske prevare tokom koje je s više bankomata u FBiH ukradeno oko 2.6 miliona maraka.

Boiko je osuđen na pet, a Zaistev na četiri godine zatvora za organizovani kriminal i računarsku prevaru.  Kantonalni sud Tuzla je, nakon izricanja prvostepene presude, na prijedlog Tužilaštva  optuženima produžio pritvor za još devet mjeseci.

Prema optužnici pomenuta dvojica su krivična djela počinili krajem januara i početkom februara 2020. godine zajedno sa još pet državljana Ukrajine. Navodi se da su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je  u više kantona i gradova na području FBiH, koristeći različite sofisticirane računarske  alate i programe, pristupala bankomatima Sberbank BH  Sarajevo.

- Članovi grupe su pristupili bankomatima  na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM - stoji u optužnici.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Boiko i Zaitsev su uhapšeni prilikom izvršenja krivičnog djela u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

- Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizovani  kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona  i pravosudnim institucijama  - saopštilo je tužilaštvo.

Istakli su da će nakon prijema presude Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona najvjerovatnije izjaviti žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana