Uklonjeno 18 eksplozivnih sredstava kod Travnika

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite su na području Turbe kod Travnika očistili novih 60.072 metra kvadratnih sumnjive površine i uklonili 18 eksplozivnih sredstava.

Na ovom zadatku su bili angažovani deminerski timovi iz Travnika, Busovače i mašinski tim Federalne uprave civilne zaštite.

Ovo rizično područje nalazilo se u blizini Mjesne zajednice Turbe, između naselja Varošluk i Nula, a kroz lokaciju prolazi put koji spaja navedena naselja i koji nije korišten zbog opasnosti od mina, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

U naselja Varošluk i Nula vratilo se 80 odsto raseljenog stanovništva, a uklanjanjem minske opasnosti stvoreni su uslovi za rekonstrukciju puta koji prolazi kroz ovu lokaciju, te njegovo korištenje.

Tehničkim izviđanjem ovog zadatka pronađena je jedna protivpješadijska mina (PMR-2A) i 17 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Primopredaja ovog deminerskog zadatka je obavljena između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina BiH, a predstavnik opštine Travnik je upoznat o obavljenim radovima i granicama deminirane površine, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana