Ukinuta presuda bivšem ministaru prosvjete RS Nenadu Suziću!

GS
Ukinuta presuda bivšem ministaru prosvjete RS Nenadu Suziću!

BANjALUKA- Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je osuđujuću presudu Nenadu Suziću (74), bivšem ministru prosvjete Republike Srpske i profesoru Univerziteta u Banjaluci, kojom je bio osuđen na devet godina zatvora zbog obljube nad djetetom mlađim od 15 godina.

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović rekla je za ATV da je presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu odbrane.

”Uvažavaju se žalbe optuženog Nenada Suzića i njegovog branioca, ukida presuda Okružnog suda u Banjaluci od 25. januara 2021. godine i predmet se vraća istom sudu na ponovno suđenje”, rekla je Despotović.

Podsjetimo, odbrana se žalila zbog bitnih povreda krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u prvostepenoj presudi.

Ukinuto presudom Suzić je bio osuđen na devet godina zatvora zbog obljube, a izrečena je i bezbjednosna mjera potpune zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora pri čijem se obavljanju ostvaruje neposredan kontakt s djecom. Takođe, izrečena mu je i zabrana komunikacije sa žrtvom, te da joj se približava na udaljenost od 50 metara.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnosti i detalji presude, ali i optužnice nisu saopšteni. Suzić je u pritvoru proveo šest meseci, a tokom postupka se branio sa slobode. 

Suzić je uhapšen 5. juna 2019. godine, nakon što su se roditelji tada 14-godišnje žrtve obratili policiji. Slučaj je prijavljen nedugo nakon nemilog događaja, kada je uznemirena djevojčica roditeljima ispričala da ju je Suzić, koji im je komšija i dobro ga poznaju, napastvovao, odnosno pipkao po intimnim dijelovima tijela.

U istrazi se pominjalo da je Suzić djevojčici govorio da o tome nikome ne smije pričati i da će to ostati njihova tajna.

Suzić je tokom saslušanja, ali i cijelog postupka negirao te optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana