Ukinuta presuda Eldinu Hodžiću koji je za ubistvo supruge osuđen na 35 godina zatvora

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu u aprilu ove godine donio je jednu od najvećih kazni u istoriji ove institucije, a u predmetu "Eldin Hodžić" koji je osuđen zbog ubistva supruge. Međutim, presuda je ukinuta i njemu će se ponovo suditi.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, izreklo je prvostepenu presudu kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog počinjenog teškog slučaja nasilja u porodici kojom prilikom je ubio suprugu.

Riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici.

"Optuženi se tereti da je dana 04.07.2021. godine, oko 17:30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, ispred kuće koju su koristili članovi porodice K.A., usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju", navedeno je u optužnici.

Hodžić je svoju suprugu ubio ispred kuće njenih roditelja u Boljakovom Potoku. Nakon nasrtaja na njenu majku i prijetnji oca, Hodžić je supruzi zadao nekoliko udaraca, zatim je pištoljem udarao po glavi, a potom joj je pucao u potiljak.

S obzirom na težinu zločina, činilo se da je pravosuđe konačno napravilo određeni pomak i korak naprijed kada je u pitanju procesuiranje i  kažnjavanje počinitelja krivičnog djela. Kazna od 35 godina nije toliko rijedak slučaj u BiH te je naišla na odobravanje javnosti i komentare da je riječ o "srazmjernoj kazni".

Međutim, svega nekoliko mjeseci nakon izricanja presude, ona je "djelimično ukinuta", a Hodžiću će se ponovo suditi.

Pojasnili su ujedno i zbog čega je došlo do ukidanja presude.

"Presuda je ukinuta zbog utvrđenih bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, na koje je ukazano žalbom branitelja optuženog te je prvostepenom sudu naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku", naveli su iz suda.

Hodžić će, posebnim rješenjem koje je donio Vrhovni sud FBiH, ostati u pritvoru.

Bez detaljnijeg pojašnjenja o kakvim povredama krivičnog postupka je riječ, Hodžić će zbog jednog od težih oblika krivičnog djela nasilja u porodici ponovo pred sud, a sve ovo dolazi u vrijeme kada je femicid u BiH gotovo tema svakodnevnice i kada su naše društvo u posljednja dva mjeseca potresali stravični događaji baš u ovom segmetu. I, nažalost, i dalje svjedočimo nasilju u porodici, nasilju nad ženama, ali i nasilju generalno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana