Uhapšeno sedam osoba zbog prisiljavanja djece na prosjačenje, žrtve i četverogodišnjaci

GS
Foto: Kliks

TUZLA- Na području Tuzlanskog kantona danas je uhapšeno sedam lica osumnjičenih za trgovinu ljudima, odnosno iskorištavanje djece za prisilno prosjačenje.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ovog kantona, ova lica će uz izvještaj o krivičnom djelu biti predata Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje.
Pripadnici Uprave policije kantonalnog MUP-a, u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije i Kantonalnim tužilaštvom su, nakon višemjesečnih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju krivičnog djela trgovina ljudima, odnosno iskorištavanje djece prisilnim prosjačenjem, izvršili šest pretresa na području opšina Lukavac, Gračanica i Kalesija, nakon čega su ova lica uhapšena.
Pretresi su izvršeni po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli.

- Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizovao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koje su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavale veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače - kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović, prenio je portal Kliks.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su djecu budili u ranim jutranjim satima i, bez obzira na vremenske prilike, prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području Tuzlanskog kantona i drugih u FBiH i Republici Srpskoj te su ih nadzirali tokom prosjačenja.

- Djeca su članovima ili organizatoru grupe morala predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM - precizirao je Arnautović.

Portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je kazala da su današnjoj akciji prethodile višemjesečne istražne aktivnosti Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici, koji djeluje pri Sektoru kriminalističke policije.

Prema njenim riječima, prilikom pretresa na mjestima događaja je pronađeno i više od desetero djece te je u slučaj uključen i Centar za socijalni rad zbog daljnjeg postupanja u okviru zakonskih nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana