Uhapšeni službenici UiO predati Tužilaštvu BiH

Nebojša Tomašević
Foto: Ustupljena fotografija

SARAJEVO - Šestoro  službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), koji su uhapšeni u akciji „Brend 4“  zbog zloupotrebe službenog položaja, predati su Tužilaštvu BiH.

Kako je saopšteno iz ove pravosudne institucije osumnjičeni su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UIO BiH u Banjalucui.
 

- Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela  udruživanje radi činjenja krivičnih djela te zloupotreba položaja ili ovlaštenja  Krivičnog zakona BiH. Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o daljim aktivnostima - saopšteno je iz Tužilaštva BiH ne navodeći više detalja niti imena osumnjičenih.
 

Prema nezvaničnim inforamcijama u akciji „Brend 4“ uhapšeni su šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije UIO BiH u Banjaluci Jelena Majstorović,  te  radnici  uprave Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.
 

Nezvanično saznajemo da osumnjičene između ostalog terete da su  tokom kontrola reketirali vlasnike preduzeća i od njih iznuđivali novac u zamjenu sa da im „progledaju kroz prste“.

Osim ovoga, prema nepotvrđenim pričama Majstorovićevu i Popovića terete da su tokom kontrole zlatare „Atlantis“ u Bihaću u junu 2018. godine sačinili neodgovarajući zapisnik. Naime prema podaci otkriveni u rokovniku Majstorovićeve i službenom zapisniku nisu se slagali.

Utvrđeno je da je više od 700 grama zlata nestalo na putu od rokovnika do službenog zapisnika.

Istraga protiv pomenutih trajala je više godina i kako saznajemo često je opstruisana. Osumnjičeni su pokušali da izbjegnu hapšenje pa su neki od njih otišli navodno u kontrolu na područje Cazina i u Bihać. Majstorovićeva je noć uoči akcije završila u Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske jer joj je navodno pozlilo, a pretpostavlja se da je to uradila da izbjegne hapšenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana