Uhapšen poslanik Parlamenta BiH Enver Bijedić, osumnjičen za učešće u sumnjivim tenderima

GS
Uhapšen poslanik Parlamenta BiH Enver Bijedić, osumnjičen za učešće u sumnjivim tenderima

TUZLA - Poslanik Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javio je portal Kliks.

SIPA od jutros sprovodi opsežnu akciju "Rudnik" po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović je potvrdio da se pored Bijedića u ovom predmetu nalazi još pet osoba - tri su zaposlene u Rudniku soli, dok su dvije u jednoj gračaničkoj privatnoj firmi.

Prema nezvaničnim informacijama, pored Bijedića akcijom su obuhvaćeni i aktuelni direktor rudnika Aziz Čačković, zatim radnici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni preduzetnici Dženan i Atif Mujkić.

- Svi oni su osumnjičeni za učestvovanje u sumnjivom tenderu koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina – kazao je Arnautović.

U toku su pretresi na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Banovićima, a izdat je nalog za hapšenje ukupno šest osoba zbog sklapanja štetnih ugovora.

Portparol SIPA Luka Miladinović je rekao da će više informacija biti poznato nakon realizacije aktivnosti na terenu.

- Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva, a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova - stoji u saopštenju tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Kako Kliks nezvanično saznaje, u fokusu istražilaca je tender koji je Rudnik soli Tuzla 12. februara dodijelio firmi "Mining &Drilling".

Kako je tada rečeno, riječ je o ugovoru za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina u vrijednosti od 5,5 miliona maraka.

Ugovor su u petak potpisali Čačković i Dženan Mujkić, prokurist u firmi "Mining &Drilling" iz Gračanice.

Iako je tada ova komapnija predstavljena kao veoma iskusna i sa dobrim referencama, istražiocima je zapalo za oko da je firma osnovana tek 2018.

Osim toga, u 2019, posljednjoj godini za koju postoje zvanični podaci o poslovanju privrednih društava u FBiH, ova kompanija imala je samo jednog prijavljenog radnika. Iste godine ostvarila je ukupne prihode od oko 220 hiljada maraka.

Prema podacima iz sudskog registra, Atif Mujkić je suvlasnik ove kompanije.

Kada je riječ o Rudniku soli Tuzla, 72,6 odsto dionica je u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona. Ostale dionice su u vlasništvu privatnih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana