Uhapšen Amar Šljivo za kojim se tragalo od 2016. godine

GS
Uhapšen Amar Šljivo za kojim se tragalo od 2016. godine

SARAJEVO - Dugogodišnji bjegunac Amar Šljivo uhapšen je sinoć na području Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u saradnji sa službenicima Obavještajno - bezbjednosne agencije (OBA) BiH, su Šljivu (48) uhapsili po međunarodnoj potjernici  na području opštine Vogošća

Policija je prilikom pretresa kuće, pronašla određenu količinu droge, novca i oružja.

Za njim je od 2016. godine bila raspisana potjernica zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene i on je zbog toga i osuđen na dvije godina zatvora.

U toku jučerašnje akcije policije, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje je koristio osumnjičeni tom prilikom je pronađeno i oduzeto:

četiri puške,

pištolj sa pripadajućim spremnikom i devet komada municije,

ručna bomba,

75 komada municije različitog kalibra,

11 PVC paketa sa sadržajem suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, ukupne težine oko dva kilograma,

određena količina evra,

drugi predmeti od interesa za istragu.

-Po centralnoj potjernici Suda BiH koja je raspisana 27. aprila 2016. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćeni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe kao i zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćeni promet opojnim drogama, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanja u promet opojnih droga, 48-godišnji Amar Šljivo je lišen slobode i smješten u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo - navodi se u zvaničnom saopštenju MUP-a KS.

On je tada zbog neovlašćenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene osuđen na dvije godine zatvora.

Branio se sa slobode i kada je došlo vrijeme da odsluži kaznu, izgubio mu se svaki trag i za njim je raspisana crvena potjernica.

Šljivo je prvobitno uhapšen 2015. godine u okviru akcije “Beneluks” kada su takođe uhapšeni i Enver Džanko, Adis Ramić i Osman Abdel Selam.

Tada su Abdel Selam, Džanko i Ramić lišeni slobode u pograničnom prostoru kada su spriječeni u prebacivanju improvizovane eksplozivne naprave preko graničnog prelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena, dok je Amar Šljivo uhapšen na području Sarajeva.

Prvo su ih teretili za terorizam, ali je djelo prekvalifikovano i nakon priznanja krivice Šljivo i ekipa osuđeni su 2015. godine za neovlaštenu trgovinu vojnom opremom.

Privođen je krajem 2009. godine zbog sumnje da je napao dvojicu sarajevskih policajaca. Hapšen je u nekoliko navrata zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavama ispred ugostiteljskih objekata u Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana