Ubica iz BiH uhapšen u Hrvatskoj

Agencije
Ubica iz BiH uhapšen u Hrvatskoj

ZAGREB- Mladen Džidić (48), koji je osuđen zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića 2009. godine u BiH, uhapšen je, nakon trogodišnjeg bjekstva u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

Zagrebačka policija saopštila je da je na osnovu naloga suda u stanu koji je koristio ovaj 48-godišnjak, obavljena pretraga i tom prilikom je pronađeno ukupno 167 grama kokaina, presa za pakovanje droge, vaga i ostali pribor.

-Na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim predmetima, Hrvatska je preuzela izvršenje presude od BiH nakon čega je osuđenik predat u zatvor u Zagrebu, dok će krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela  neovlaštena proizvodnja i promet drogama biti dostavljena nadležnom državnom tužilaštvu - navodi se u saopštenju Policijske uprave Zagreb.

Džidić je u BiH 2010. godine osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva crnogorskog državljanina Branislava Obradovića. Kaznu je izdržavao u KPZ Mostar. Prilikom jednog izlaska na dopust, 11 . januara 2019. godine nije se vratio, zbog čega je za njim kancelarija Interpola u Sarajevu raspisala crvenu potjernicu.

Uhapšen je nakon nekoliko mjeseci, odnosno u junu iste godine, u Sesvetama u Hrvatskoj, zbog prijetnji upućenih jednom hrvatskom državljaninu.

Po hapšenju je otkriveno da je za njim BiH već raspisala potjernicu. Međutim, kako Džidić, inače rođen u Vupertalu u Njemačkoj ima i hrvatsko, kao i njemačko državljanstvo, nije mogao biti izručen pravosuđu BiH.

U toku istrage koju je vodilo hrvatsko pravosuđe zbog upućenih prijetnji, Džidić je ponovo uspio pobjeći, zbog čega je potjernicu za njim raspisao i sud u Velikoj Gorici.

Džidić je javnosti postao poznat u toku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima. Naime, dijelio je ćeliju sa Milenkom Lakićem, koji je u ovom procesu osuđen na 35 godina zatvora.

Ne znajući da im je ćelija ozvučena, Lakić se Džidiću hvalio zločinima koje je počinio. Ta Lakićeva priznanja korištena su na suđenju na kojem je osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu.

Zbog ovog slučaja Džidić je u kriminalnom miljeu označen kao doušnik Tužilaštva BiH, zbog čega mu je bila ugrožena sigurnost u zatvoru.

Zbog toga je iz KPZ Zenica prebačen u KPZ Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana