U Višem sudu u Podgorici optuženo 690 osoba za organizovani kriminal

Tanjug
Foto: Agencije

PODGORICA- Pred Višim sudom za organizovani kriminal u Podgorici optuženo je 690 osoba, obuhvaćenih u okviru 97 predmeta koji su u radu, podaci su iz Platforme za učešće crnogorske delegacije na XIII sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan 21. februara.

Prema podacima sudstva, koji su predstavljeni u dokumentu koji je Vlada objavila, prošle godine po pitanju organizovanog kriminala, Viši sud u Podgorici je imao u radu ukupno 97 predmeta protiv 761 okrivljenog lica (690 fizičkih i 71 pravno lice), piše portal RTCG.

 "Strukturu ovih predmeta čine krivična djela stvaranje kriminalne organizacije kao samostalna krivična dela i krivična djela stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelima ubistvo, teško ubistvo, prevara, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, utaja poreza i doprinosa, krijumčarenje, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi", navedeno je u Platformi.

Tu je i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, pranje novca, i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Od ukupnog broja predmeta u radu, u periodu 1. januara do 31. decembra 2023. godine formirano je 27 predmeta zbog krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala, dok je rijješeno ukupno četiri",  navodi se u dokumentu.

Prema podacima Specijalnog državnog tužilaštva, prošle godine podneti su prijedlozi za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja u 15 predmeta, koji su usvojeni od Višeg suda, u kojima su predmet navedenih mjera bile brojne nepokretne i pokretne stvari.

Navodi se i da je prošle godine u pet predmeta u SDT-u blokirano ukupno novčanih sredstava kod poslovnih banaka u iznosu od 6.187.129,48 evra.

Prošle godine, u SDT-u je formirano osam predmeta na osnovu obaveštenja o sumnjivim transakcijama pa je kod poslovnih banaka u Crnoj Gori blokirano ukupno 7.774.405,27 evra.

Podsjeća se da je u posljednjem Izvještaju Evropske komisije navodi da pravosudni sistem Crne Gore treba da pokaže snažan, strog i nedvosmislen odgovor na organizovani kriminal.

Crna Gora, upozorili su, mora dodatno da poboljša bilans rezultata u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana