U pritvoru petorka osumnjičena za šverc droge i pripremu ubistva

N.T.
U pritvoru petorka osumnjičena za šverc droge i pripremu ubistva

SARAJEVO - Sud BiH odredio je pritvor petorici osumnjičenih za šverc narkoticima i pripremu ubistva, a koji su uhapšeni u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Trebinja.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH  pritvor je određen Milanu Matkoviću zvanom Matko iz Mostara, Saši Ratkoviću zvanom Rale iz Trebinja, Draganu Supiću iz Dervente, Tomislavu Vidakoviću iz Dubrovnika te Vladici Rakiću iz Beograda.

Njima je pritvor određen na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH iz kojeg je ranije saopšteno da ih terete za organizovani kriminal, krijumčarenje velikih količina droge, pranje novca te pripremanje krivičnog djela povezanog sa ubistvom.

Matković je inače najtraženi narko-diler sa Balkana i za njim je austrijsko pravosuđe raspisalo crvenu potjernicu, a  osumnjičen je  za trgovinu kokainom. Matković je posebno bio u fokusu u jesen 2004. godine, zbog trostrukog ubistva u Srbiji kada je hicima iz automatske puške ubio crnogorskog policajca Nebojšu Simovića, Kotoranina Aleksandra Bojanića i Darka Brajovića iz Sarajeva. Tada je ranjen i Darko Bilić iz Kumbora. Mediji u Srbiji su, pozivajući se na svoje policijske izvore, objavljivali da je Matković preuzeo poslove jednog od najvećih narko bosova u regionu i šire Darka Šarića.

Osim državljanstva BiH, Matković ima i državljanstvo Srbije. Protiv njega se vodi nekoliko krivičnih postupaka u različitim državama. Organima gonjenja je od ranije poznat i Supić koji je već osuđivan.

Nezvanično se saznaje da je ova grupa razbijena zahvljujući između ostalog dešifrovanju aplikacija „Skaj i „Anom“. Poruke u kojima su oni dogovarali prodaju narkotika nađene su prilikom pregleda ovih aplikacija.

Akcija hapšenja sprovedena je 21. jula na području Trebinja pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH. Tokom akcije ostvarena je  saradnja sa Obavještajno - bezbjednosnom agencijom BiH (OBA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana