U "Kingsu" pala tri švercera cigareta

Nebojša Tomašević
U "Kingsu" pala tri švercera cigareta

BANjALUKA - Slobodan Kočić, Veselko Ducanović i Stevo Šaula uhapšeni su na području Banjaluke u nastavku akcije "Kings" zbog sumnje da su se bavili nezakonitom preprodajom cigareta i duhana, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako saznajemo u okviru ove akcije pretreseni su pojedini štandovi na banjalučkoj "Tržnici". Radi se o prodavcima cigareta i duvana, a prema nezvaničnim informacijama sumnja se da su uhapšeni u posljednje vrijeme nezakonito preprodali velike količine ove robe. Pretpostavlja se da su osumnjičeni sarađivali sa osobama koje su uhapšene ranije u okviru ove akcije. Osim u Banjaluci pretresi su urađeni i na području Srpca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da su tri osobe uhapšene u nastavku akcije "Kings".

- U okviru akcije izvršeni su pretresi na području Banjaluke i Srpca,a  uhapšenim licima se stavlja na teret organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, te nedopuštena trgovina po Krivičnom zakonu BiH – navedeno je u saopštenju.

Istakli su da se aktivnosti u okviru akcije "Kings" realizuju pod nadzorom Tužilaštva BiH i prema naredbama Suda BiH.

Akcija "Kings" započela je u julu kada su uhapšeni pomoćnik komandira Jedinice Granične policije BiH u Trebinju Blagoje Milović i Ivica Bago- Tadašnji zamjenik direktora SIPA Zoran Galić, koji je takođe obuhvaćen akcijom,  na dan akcije pobjegao u Hrvatsku i još nije dostupan pravosudnim organima. Nedavno je županijski sud u Splitu donio rješenje da za sada nema osnova da se Galiću odredi istražni pritvor niti da on bude izručen vlastima u BiH. Tokom ove akcije nakon nekoliko dana na osnovu potjernice uhapšen je Siniša Crnogorac koji je pao na graničnom prelazu "Klobuk". Crnogorca povezuju sa osumnjičenim za šverc cigareta Borisom Iveljom koji je zajedno sa Ivicom Blago navodno poklonio automobil "pasat" Zoranu Galiću. Prema nezvaničnim informacijama Milović je krijumčarima cigareta dojavljivao lokacije patrola i tako im omogućio skrivanje i izbjegavanje hapšenja,  a Blago je je označen kao jedan od organizatora šverca pomenutom akciznom robom.  Istraga u okviru akcije "Kings"  je urađena i  na osnovu informacija koje su dobijene dešifrovanjem Skaj aplikacija. Akcija se sprovodi na osnovu međunarodne razmjene informacija sa EUROPOL-om.

Policija je, kako saznajemo, u okviru nastavka akcije zaplijenila više šteka cigareta, vreću duvana bez portrebne dokuemntacije. Pronađena je i određena suma novca, rokovnici i mobilni telefoni. Kako se saznaje osumnjičena trojka je švercovala veće količine cigareta uglavnom iz Crne Gore, ali i regiona i preprodavala ih na području banjalučke regije bez da su na njih platili poreze i dadžbine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana