Detalji akcije u kojoj je u Banjaluci uhapšen član grupe Velje Nevolje

Nebojša Tomašević
Detalji akcije u kojoj je u Banjaluci uhapšen član grupe Velje Nevolje

BANjALUKA - Beograđanin Aleksandar B. za kojim je raspisana potjernica nadležnih organa Srbije zbog činjenja krivičnih djela, uhapšen je u utorak uveče u Banjaluci sa lažnim dokumentima, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

U policiji su, navodeći inicijale, rekli da je on pokušao da pobjegne nakon što ga je policija kontrolisala, ali su ga službenici brzo stigli i uhapsili te je kod njega pronađena marihuana.

Prema nepotvrđenim informacijama, Aleksandar B. u Srbiji ima krivični dosije i pretpostavlja se da se u Banjaluci krio pod lažnim imenom od potjernice koja je za njim na snazi.

Osim njega, zbog lažnih dokumenata istu veče uhapšena je i S. Ć. iz Broda koja je bila s njim i kod koje su pronađene lažne lične karte Srbije i Crne Gore na tuđa imena.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da su oni otkriveni tokom akcije na sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela.

- Policijski službenici su došli do saznanja da A. B. koristi falsifikovanu ličnu kartu na ime Dimitrije Mikarić i da se pod tim imenom kreće na području Banjaluke. Prilikom realizacije aktivnosti, A. B. je uočen u društvu sa ženskom osobom kako sjeda u taksi vozilo, koje je zaustavljeno nakon čega se A. B. dao u bijeg. Ubrzo je lice sustignuto i lišeno slobode. Prilikom lišenja slobode, kod navedenog je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge koja asocira na marihuanu - navodi se u policijskom saopštenju i dodaje da je utvrđeno da je za A. B. raspisana i potjernica od strane nadležnih organa Srbije.

Kako se dalje navodi kod S. Ć. su pronađena lična dokumenta Srbije na ime Danijela Zdravković i Crne Gore na ime Marija Aleksić.

- Mjere i radnje u okviru ovih aktivnosti su preduzete pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a prema naredbama Osnovnog suda u Banjaluci. Nakon završene kriminalističke obrade lice A. B. biće predato Terenskom centru za strance Banjaluka radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti - navedeno je u saopštenju PU Banjaluka.

Ističe se da se A. B. na teret stavljaju krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i falsifikovanje isprave, dok se S. Ć. tereti za falsifikovanje isprave. U policiji su istakli da će protiv osumnjičenih nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj za djela koja im se stavljaju na teret.

Kazne

Ukoliko se dokaže krivica i budu optuženi uhapšeni bi se mogli suočiti i sa kaznom zatvora do nekoliko godina.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za falsifikovanje isprave predviđene su novčane ili kazna zatvora do tri godine. Zakon za neovlaštenu proizvodnju i promet droga predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana