U akciji "Pills" uhapšeno 6 osoba: Prodavali lijekove bez dozvola i atesta

Nebojša Tomašević
U akciji "Pills" uhapšeno 6 osoba: Prodavali lijekove bez dozvola i atesta

SARAJEVO- Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u akciji "Pills" šest osoba koje su osumnjičene da su duže vrijeme nezakonito nabavljale lijekove i prodavali ih bez dozvole za stavljanje u promet u BiH.

SIPA je saopštila da su u toku akcije pretresli osam lokacija odnosno objekata koji koristi više osumnjičenih osoba na području Sarajeva, Maglaja i Bijeljine. Saznajemo da je u pretresima  oduzeto šest mobilnih telefona, 15.635 evra,  oko 7.000 KM, te veća kolicina lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH.

U SIPA su pojasnili da je akcija izvedena  po nalogu i u koordinaciji sa tri tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

U SIPA su istakli da će osumnjičene osobe nakon ispitivanja biti predate postupajućim tužiocima koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. Istakli su da osumičene terete za krivična djela nedozvoljena trgovina u vezi sa saizvršilaštvom.

- Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duže vrijeme suprotno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, vršili nabavku medikamenata u inostranstvu i distribuisali ih na područje BiH. Nisu imali dozvolu za stavljanje u promet medikamenata na području BiH, kao  ni potrebne ateste i odobrenja za stavljanje u promet. Medikamenti su stavljani u promet izvan farmaceutskih prodajnih mjesta  - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodali su da su osumnjičeni za sebe ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu građanima i korisnicima medikamenata, uz opasnost ozbiljnog ugrožavanja zdravlja.

Pretresi  su  vršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-Dobojskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana