Tvrdnje svjedoka odbrane optuženog Mirka Malbašića koji se tereti da je vozilom usmrtio poznanika: Žrtva nesreće imala epilepsiju

Nebojša Tomašević
Tvrdnje svjedoka odbrane optuženog Mirka Malbašića koji se tereti da je vozilom usmrtio poznanika: Žrtva nesreće imala epilepsiju

BANjALUKA - Duško Nikolić (18), koji je poginuo kada ga je pregazio automobil u saobraćajnoj nesreći za koju je optužen Mirko Malbašić (22), imao je epilepsiju kada popije alkohol, rekli su svjedoci odbrane Milorad Sanković i Ranko Nježić u banjalučkom Okružnom sudu.

Pojasnili su da su to čuli u lokalnoj kafani u Nožičkom od nekih ljudi i  mladića,  ali nisu mogli da kažu imena osoba koje su to pričale.

Branilac optuženog, Jadranka Ivanović tražila je da joj Sud omogući da dobije dopunu medicinskog kartona za nastradalog Nikolića, jer onaj koji je dostavljen nije kompletan. Ona je istakla da u ovom slučaju treba da utvrde da li je stradali bolovao od epilepsije i pao na put i je li uopšte bio živ kada ga je, kako optužnica tvrdi, autom pregazio Malbašić. Smatra da treba utvrditi da li ga je udarilo neko drugo auto. Ranije su svjedoci tužilaštva ispričali da je Malbašić kobne večeri bio pijan i da nije ni znao da je nekog udario autom.

-  Duško je bio pijan i izlazio je i ulazio u šator gdje bila proslava rođendana na kojoj je bio i Malbašić. Optuženi je popio najmanje dvije litre bijelog vina. Poslije večere Dule je otišao i nisam ga vidio. Nakon sat neko je povikao da Duli nije dobro. Izašao sam ispred  i vidio u mraku da leži. Pokušao sam da mu izvadim jezik i pomognem, ali vidio sam da ima lomove i da ne reaguje. Rekao sam da se zove policiju i hitnu - rekao je  svjedok tužilaštva Duško  Plavšić.

Dodao je da je tada vidio optuženog Malbašića kako dolazi iza šatora sav prljav.

- Pitao sam ga gdje si bio, on kaže u toaletu i da je pao u blato. Pitao sam ga jesi udario momka autom, odgovorio mi je “nemam pojma, ako sam to uradio ubijte me”. Bio je pijan. Malbašić je to veče išao kući dva puta-kazao je Plavšić.

Pojasnio je da je vozilo optuženog bilo parkirano  na  livadi pored puta za vikendicu, a Duškovo tijelo bilo je na sredini puta nekoliko metara od vozila. Nesreća koju je skrivio optuženi desila se  17. oktobra prošle godine oko 22 časa  na lokalnom putu Nožičko - Savići kod Srpca. Navodi se da je te kobne večeri Malbašić vozeći pijan sa koncentracijom alkohola u organizmu od 1.93 promila “pežoom” udario Nikolića, koji je ležao na putu. Prema tom dokumentu optuženi je mogao Nikolića da vidi na 30 metara, ali je  prešao preko njegovog tijela, vukao 450 metara i tako ga usmrtio. U optužnici stoji  da je žrtva bila pijana i u krvi imala oko 1.68 promila alkohola. Osim za nesreću,  Malbašića terete i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija jer je držao prepravljenu vojničku pušku “m48”, pištolj “m57”, okvir za pušku “papovku” i 10 metaka kao i automatsku pušku bez okvira.

Vještaci

Tokom ranijeg suđenja, vještak tužilaštva specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović rekla je da optuženi Mirko Malbašić nije bio sposoban za bezbjedno upravljanje vozilom zbog pijanstva.

- U krvi je imao oko dva pomila alkohola. Znao je da u alkoholisanom stanju može da izazove nesreću, ali mogućnost da kontroliše voljne radnje da sjedne i vozi bile su bitno smanjene - rekla je Vukadinović Stojanović.

Specijalista sudske medicine Milan Srdić kazao je da je Duško Nikolić pregažen i imao je teške povrede glave i prelome lobanje, kao i višestruke povrede ruku i nogu. Pojasnio je da je Nikolić preminuo usljed oštećenja za život važnih moždanih centara zbog povrede glave i da je bio  u ležećem položaju kada je udaren. Naglasio je da su  sve povrede nastale zaživotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana