Tvrdnje svjedoka odbrane na suđenje Obrenu Petroviću i Milku Vidakoviću: Voda ušla u Doboj tri sata nakon sirene

Nebojša Tomašević
Tvrdnje svjedoka odbrane na suđenje Obrenu Petroviću i Milku Vidakoviću: Voda ušla u Doboj tri sata nakon sirene

BANjALUKA - Nakon sviranja sirene za uzbunu koja se 15. maja 2014. godine oglasila oko osam časova bilo je dovoljno vremena da se sklone stvari i evakuišu ljudi, a voda je u stari grad u Doboju ušla oko 11 časova.

Kazao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka Civilne zaštite Milku Vidakoviću, svjedok odbrane Jovica Brkić.

On je kazao da je na dan poplave oko šest pola sedam ujutro zvao radnike svoje ordinacije "Dr Brkić" kako bi sklonili stvari jer je pretpostavio da će biti poplava.

Petrovića i Vidakovića dobojsko Okružno tužilaštvo tereti za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju  2014. godine  u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Svjedok odbrane Brkić je u sudnici ispričao da je učestvovao u odbrani od poplava u Doboju i zajedno sa Petrovićem obilazio gradnju nasipa pored rijeke Bosne i potoka Liješanj.

- Dan prije poplave 14. maja vidio sam da raste rijeka Bosna i u popodnevnim satima zvao sam Petrovića kako bi se uključio u odbranu. On mi je rekao da se štab već okuplja kod Željeznog mosta i tu sam otišao oko 18 časova. Radio se nasip uz potok Liješanj, a oko 20 časova se počeo  raditi nasip pored Bosne prema Željezničkoj stanici po magistralnom putu. Nasip je zadržavao poplavni talas dobrim  dijelom. Petrović je cijelo vrijeme bio na nasipu-rekao je između ostalog Brkić.

Direktor dobojske "Toplane" Dario Lazić, koji je u vrijeme poplava, radio u dobojskoj Gradskoj upravi, kazao je da se na poziv Petrovića uključio u gradnju nasipa pored potoka Liješanj i rijeke Bosne. Istakao je da se uradilo sve što se moglo i da se voda nije mogla zaustaviti.

- Voda je u grad Doboj ušla 15. maja oko 10.30 časova i prelila se preko nasipa, nije ga probila. Sirenu za uzbunu sam čuo oko osam časova - rekao je Lazić.

Bivši direktor komunalnog preduzeća "Progres" u Doboju Zlatko Žakula kazao je da ga je zvao Petrović da uključi u odbranu od poplava i gradnju nasipa.

- Poziv je došao od sekretarice kad nisam bio tu. Obren me zvao i pitao šta čekam što se ne uključim. Rekao sam da sam već javio ljudima da se uključe  u odbranu od poplava. Voda je 2014. godine bila viša sigurno za dva metra nego u vrijeme poplava 1965 godine  - rekao je između ostalog Žakula.

Odbrana optuženog Petrovića najavila je da će u ovom slučaju predložiti vještačenje da se utvrdi šta se desilo u vrijeme poplava 2014. godine.

- Tokom postupka saslušaćemo i stručne svjedoke, biće tu i hidrologa. Uložićemo i materijalne dokaze koji se tiču poplava i na osnovu svega toga tražićemo vještačenje da stručnjaci objasne šta se desilo u Doboju 2014. godine-rekla je advokat Jadranka Ivanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana