Tužilaštvu prijavljen još jedan portir Doma "Rada Vranješević" zbog sumnje da je zlostavljao maloljetnicu

Nebojša Tomašević
Tužilaštvu prijavljen još jedan portir Doma "Rada Vranješević" zbog sumnje da je zlostavljao maloljetnicu

BANjALUKA - Portir u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci M. J. (60) prijavljen je banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je seksualno zlostavljao štićenicu ove ustanove, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Protiv njega je izvještaj podnijela Policijska uprava Banjaluka koja ga, kako saznajemo, tereti za krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina. Izvor blizak istrazi je kazao da policija M.J.  sumnjiči da je djevojčicu, koja ima 17 godina seksualno iskorištavao u periodu od kraja septembra prošle do 6. januara ove godine.

-  Iskoristio je psihičku nezrelost štićenice i veliku nesrazmjernost u godinama i zrelosti između njih. Dirao ju je po intimnim dijelovima tijela, grudima i ljubio usta - kazao je izvor blizak istrazi  i dodao je da se to navodno desilo više puta u dvorištu i u prostorijama Doma.

Direktor Doma  Vladimir Kajkut ranije potvrdio "Glasu Srpske" da su policiji prijvili jednog radnika, portira zbog mogućeg uznemiravanja šitićenice.

- Riječ je o starijoj maloljetnici koja je se požalila na našeg radnika koji obavlja poslove portira i prijavila ga za polno uznemiravanje. Slučaj nam je prijavljen 17. janaura i odmah smo pokrenuli disciplinski postupak protiv tog radnika i suspendovali ga. Policija je obaviještena. Ako se dokaže da je kriv biće najstrože sankcinisan - kazao je Kajkut.

Dodao je da je djevojčica pod stručnim nadzorom i da je trenutno stabilno.

Ovo je drugi slučaj seksualne zloupotrebe štićenica doma, a ranije je zbog obljube trinaestogodišnje djevojčice prijavljen portir A.K. (42) kojem je određen pritvor zbog sumnje da je počinio obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina. Njega je prijavio vaspitač kojem se 13-ogodišnja djevojčica žalila da je imao određene odnose s njom.

Prema informacijama iz istrage, o gnusnim radnjama portira A.K. nadležni su obaviješteni mjesec dana prije njegovog hapšenja, ali tužioci nisu odmah reagovali i slučaj je pokrenut tek nakon privođenja E.H. (25) iz Modriče zbog sumnje da je zlostavljao istu djevojčicu.

Osumnjičenom Modričaninu je nakon ispitivanja 28. janauara određen jednomjesečni pritvor. Osumičenom A. K. takođe je određen jednomjesečni pritvor.

Dom: Reagovali smo blagovremeno 

Iz Doma „Rada Vranješević“  saopšteno je da su „u okviru svojih zakonskih ovlašćenja blagovremeno i po hitnom postupku preduzete sve zakonske obaveze protiv zaposlenih, za koje je postojala osnovana sumnja da su činila povrede radnih obaveza“.

Povodom slučaja određivanja pritvora A.K, iz Doma „Rada Vranješević“ naglašavaju da se to što tužilaštvo nije odmah reagovalo po ranijim prijavama ne može uzeti kao odgovornost Doma za eventualne propuste jer je ova ustanova preduzela sve zakonom raspložive mjere.

Iz ove ustanove naglašavaju da nemaju zakonsko ovlaštenje da sprovode istražne radnje u svrhu prikupljanja dokaza protiv lica za koja se osnovano sumnja da su učinila pojedina krivična djela, jer je osnovna djelatnost Doma briga o djeci bez roditeljskog staranja.

-U konkretnom slučaju zakonska obaveza Doma je da, odmah po saznanju da je učinjeno krivično djelo, obavijesti nadležene organe odnosno Policijsku upravu Banjaluka, koja dalje obavještava Okružno javno tužilaštvo Banjaluka radi preduzimanja svih mjera u svrhu proceusiranja odgovornih lica, a što je detaljno propisano Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

U kritičnom periodu, kada je, po prijavi, pokrenut disciplinski postupak protiv radnika, Dom, kako se navodi u saopštenju, nije raspolagao dokazima koji bi ukazivali da je isti učinio težu povredu radne obaveze iz razloga što tužilaštvo ne može dostavljati dokaze Domu da bi ih ova ustanova mogla koristiti u disciplinskom postupku.

-Inače, po samom Zakonu o krivičnom postupku Repubike Srpske tužilaštvo ima obavezu omogućiti uvid u dokaze optuženog tek po potvrđivanju optužnice - dodaje se u saopštenju.

Iz Doma „Rada Vranješević“ naglašavaju da prema Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti udaljenje radnika sa rada traje do konačnosti odluke o njegovoj disciplinskoj odgovornosti i izricanja mjere, nakon čega je poslodavac dužan radnika vratiti na rad, a što propisuje i Zakon o radu.

-Određivanje pritvora je potpuno drugi osnov udaljenja radnika sa rada i radnik se može udaljiti sa rada na duži vremenski period tek pošto mu je određen pritvor ili potvrđena optužnica. Stoga Dom nije imao zakonsko uporište da udalji prijavljenog radnika na duži vremenski period sve dok mu nije određen pritvor - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da prilikom zasnivanja radnog odnosa u Domu „Rada Vranješević“ svi radnici moraju dostaviti ljekarsko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti izdato od ovlašćene zdravstvene ustanove, te da nema nadležnost ispitivanja psihofizičkog zdravlja radnika, osim periodičnih zdravstvenih pregleda, što redovno i čini.

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor do mjesec dana muškarcu čiji su inicijali A.K. zbog osnovane sumnje da je počinio obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana