Tužilaštvu predata tri inspektora i vlasnik jedne prodavnice

Srna
Tužilaštvu predata tri inspektora i vlasnik jedne prodavnice

SARAJEVO - Tri inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i vlasnik jedne trgovinske radnje, koji su uhapšeni u akciji "Kolonija" osumnjičeni su za koruptivna krivična djela i predati su u nadležnost Tužilaštva kantona Sarajevo.

Oni će biti zadržani 24 časa i nakon što u zakonskom roku budu ispitani, postupajući tužilac će odlučiti o daljnjim mjerama, saopšteno je iz kantonalnog Tužolaštva.

U saopštenju se navodi da će u toku dana u nadležnost ovog tužilaštva biti predati i ostali osumnjičeni koji su takođe uhapšeni u akciji "Kolonija", a sumnjiče se za razbojništva, krađu i trgovinu narkoticima i nedozvoljeno oružje.

U ovoj akciji juče je uhapšeno 14 lica u Federaciji BiH u vezi sa koruptivnim krivičnim djelima, trgovini drogom i imovinskim deliktima, te izvršeni pretresi na 19 lokacija u Kantonu Sarajevo.

Uhapšena su lica čiji su inicijali M.Z. (26), K.A. (22), M.O. (21), E.Š. (22), S.Ć. (22), A.A. (38), A.M. (28), E.P. (34), K.K. (34), M.A. (42), N.P. (32), S.P. (34), S.K. (34), H.H. (30), dok se istragom obuhvaćena i lica H.E. (23) i A.S. (22) koja su u pritvoru, navedeno je juče u zajedničkom saopštenju Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo i kantonalnog Tužilaštva.

Aktivnosti se odnose na dokumentovanja grupe lica koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i duži period vrše krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te krivična djela razbojništvo i teška krađa.

Ovom akcijom obuhvaćeno je i dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi.

U vezi koruptivnim djelima uhapšena su četiri lica, te su na osnovu naredbi Opštinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana