Tužilaštvo utvrdilo da dječak u Gračanici nije silovan

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

GRAČANICA - Istragom prijave da je silovan desetogodišnjak u Gračanici utvrđeno je da to nije tačno i ljekarski pregled je pokazao da nije bilo povreda niti silovanja kod oštećenog djeteta, o čemu se ranije spekulisalo u javnosti, potvrđeno je u Tužilaštvu Kantona Tuzla.

Portparol ovog tužilaštva Admir Arnautović kazao je da dosad utvrđene činjenice pokazuju da se radi se o klasičnom vršnjačkom nasilju.

Istakao je da po nalogu tužioca nadležni odsjek MUP-a TK i dalje provodi istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem.

- Svi akteri će biti dodatno saslušani, a ukoliko se utvrdi da je bilo elemenata nekog krivičnog djela, prema samo jednom djetetu koje ima 14 godina i koje je krivično odgovorno, će biti pokrenut pripremni postupak, dok će se prema druga dva djeteta, koja imaju ispod 14 godina, preduzeti druge zakonske radnje, uključujući aktivnosti koje poduzima nadležni organ socijalnog staranja-rekao je Arnautović.

Dodaje da će nakon obavljenih provjera, policija tužilaštvu dostaviti izvještaj te će se preduzimati dalje neophodne radnje.

-Veoma je važno i za medije i za institucije, kada se izvještava o događajima u kojima su učesnici djeca, naročito osjetljivim događajima,  da se to radi odgovorno i obazrivo jer se može nanijeti nemjerljiva šteta djeci, njihovom životu i  daljem razvoju- rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zakonom, tužilaštva ne iznose u javnost  informacije o radu na predmetima u kojima su uključena djeca i maloljetnici, ali, u situacijama u kojima se prenose informacije iz drugih, nezvaničnih izvora, policija i tužilaštvo mogu objaviti informacije, ali  isključivo i jedino one koje su potvrđene i dokumentovane i uz razumljivu i potpunu zaštitu djece i maloljetnika i njihovih interesa.

Prije nekoliko dana u javnosti na području Gračanice pojavile su se informacije da je grupa dječaka starosti od devet do 10 godina silovala vršnjaka na području Gračanice. Prema tim informacijama sve se navodno desilo 18. novembra u jednom privatnom objektu.
Pojedini mediji su prenijeli da se radi o navodnom „TikTok“ izazovu koji su uradili učenici jedne osnovne škole i sve ej navodno snimano mobilnim telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana