Tužilaštvo uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Otkovićevoj zbog neiskorištenih vakcina u Prijedoru

SRNA
Tužilaštvo uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Otkovićevoj zbog neiskorištenih vakcina u Prijedoru

PRIJEDOR - Okružno tužilaštvo Prijedor uložilo je žalbu na presudu Osnovnog suda u tom gradu kojom je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković oslobođena optužbi za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Tužilaštvo smatra da je prvostepeni sud učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje, te predlaže da Okružni sud ukine prvostepenu presudu i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje ili preinači presudu tako da optuženu oglasi krivom, izrekne joj kaznu i obaveže na plaćanje troškova postupka.

Milica Otković i njen branilac, advokat Savan Zec, smatraju da je žalba Okružnog tužilaštva u cjelosti neosnovana i predlažu da bude odbijena.

Oni traže da budu obaviješteni o sjednici vijeća drugostepenog suda i zahtijevaju izuzeće sudije Mirjane Miodragović-Basrak iz drugostepenog postupka, jer je u rodbinskim vezama sa svjedokom optužbe Aleksandrom Škorićem.

"Ova činjenica može imati uticaja prilikom odlučivanja o žalbi, jer se navodima i dokazima odbrane ukazivalo upravo na odgovornost svjedoka Aleksandra Škorića i da se teret njegove odgovornosti prebacuje optužnicom na optuženu", navodi se u odgovoru odbrane na žalbu tužilaštva.

Oslobađajuću presudu Osnovni sud u Prijedoru donio je 27. novembra prošle godine, navodeći da načela pravičnog suđenja obavezuju sud na donošenje oslobađajuće presude, ne samo kada je dokazana nevinost optuženog, već i onda kada nije nesumnjivo dokazana krivica.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine došlo je do prekida hladnog lanca u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze vakcine "sputnjik ve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana