Tužilaštvo traži strožu kaznu za vozača koji skrivio nesreću u kojoj je poginuo bračni par Hršum

N.T.
Foto: Fejsbuk

BANjALUKA – Republičko tužilaštvo Republike Srpske od vijeća Vrhovnog suda RS zatražio je izricanje strože kazne Amiru Kujoviću (40) iz Sarajeva, koji je osuđen na osam godina zatvora za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Danijela (42) i Dario Hršum (50) iz Pala, a teško povrijeđena njegova saputnica Amina Rondić.

Odbrana optuženog smatra da je kazna previsoka te traži ukidanje presude. Republički tužilac Branko Mitrović iznoseći žalbu je istakao da je tužilaštvo nezadovoljno visinom izrečene kazne Kujoviću.

- Predlažem da se prvostepena presuda preinači i da se optuženom izrekne stroža kazna, u skladu sa zakonom. Smatramo da prvostepeni sud nije na odgovarajući način cijenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Kao olakšavajuća okolnost optuženom je uzeta životna dob, a djelo je počinio sa 36 godina, što je srednja dob. Navedeno je i njegovo držanje pred sudom, što nije olakšavajuća okolnost - rekao je Mitrović

Dodao je da smatra da je prvostepeni sud propustio da cijeni činjenicu da je pored dvoje poginulih, jedna osoba teško povrijeđena. Naglasio je da na strani optuženog prvostepeni sud nije pronašao nijednu otežavajuću okolnost i sa tim tužilaštvo ne slaže.

Optuženi Amir Kujović se nije pojavio pred Vrhovnim sudom RS.

- Smatramo da nije utvrđen stvarni razlog koji je doveo do nesreće, a izrečena kazna u prvostepenoj presudi je previsoka- rekao je Kujovićev advokat Bojan Veselinović.

Prema optužnici nesreća koju je izazvao Kujović desila se 11. avgusta 2020. godina na magistralnom putu Pale - Ljubogošta.

Kako se navodi on je pijan vozio "mercedes GLC350" neprilagođenom brzinom od 75 km/h gdje dozvoljena brzina 60 km/h te je prešao u lijevu saobraćajnu traku. Dodaje se da je tom prilikom udario u "audi A3” kojim je upravljao Dario Hršum, krećući se iz Ljubogošte ka Palama.

Usljed sudara "audi" je sletio s kolovoza i u njemu su poginuli Dario i Danijela Hršum.

U optužnici se navodi da je Kujović u vrijeme nesreće bio bez važeće vozačke dozvole, a u krvi mu je izmjereno 0,41 g/kg alkohola.

Iza stradalih su ostala dva sina Danilo i Ilija Hršum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana