Tužilaštvo traži psihijatrijsko liječenje Milane Ilić!

Nebojša Tomašević
Foto: G.S.

BANjALUKA – Momčilo Ilić iz Banjaluke kazao je da je kobne večeri preko šanka krenuo na suprugu Milanu Ilić da je zastraši te je u jednom momentu osjetio bol u lijevoj strani grudi, ali nije vidio kada ga je ubola nožem.

On je ovo ispričao u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju supruzi Milani koju terete da je počinila pokušaj ubistva u neuračunljivom stanju zbog čega je banjalučko Okružno tužilaštvo zatražilo da joj Sud izrekne mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Momčilo je priznao da je ranije bio nasilan prema supruzi i da ju je tukao. Kazao je da je kobne večeri 1. januara bio pijan te da je došlo do svađe između njega i supruge.

- Slavili smo Novu godinu u stanu i sa nama je bio drugar Filip Jokić. Milana je spremala nešto u kuhinji i vidio sam da ima nož, a ja sam počeo da pijem. U jednom momentu mi je drug poslao fotografiju neke djevojke u eksplicitnoj pozi i to sam pokazao Filipu. Milana je to vidjela i izrevoltirana time udarila je telefon i prosula piće - rekao je Momčilo.

Dodao je da je njemu tada pao mrak na oči i da je preko šanka krenuo na suprugu koja je stajala iza. Istakao je da je osjetio bol kada se nageo, ali da nije vidio kada ga je supruga ubola. Kazao je da ga je iz stana izveo Filip i da je izgubio svijest te se probudio u bolnici. Potvrdio da je kobnog momenta psovao i govorio supruzi „sada ćeš vidjeti“.

Vještak specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović - Stojanović potvrdila je da je optužena Milana Ilić u vrijeme počinjenja krivično djela bila u neuračunljivom stanju.

- Optužena u to vrijeme osjećala jak strah za život i nije bilo elemenata koji potvrđuju da je planirala zločin. Radi se emocionalno i socijalno nezreloj osobi koja ima niži prag tolerancije na frustracije. U vrijeme počinjenja krivičnog djela nije mogla da shvati značaj djela i upravlja postupcima - rekla je između ostalog vještak Vukadinović-Stojanović i predložila obavezno psihijatrijsko liječenje optužene u Centru za mentalno zdravlje ili Psihijatrijskoj klinci u Banjaluci.

Vukadinović-Stojanović je pojasnila da optužena nije opasna po okolinu i da ne vjeruje da će ponovo napasti supruga.

Vještak Slavica Krečar utvrdila je da je Momčilo Ilić u vrijeme kada je uboden bio pijan i u krvi imao 1.50 promila alkohola. Nakon svjedočenja oštećenog i vještaka tužilaštvo i odbrana iznijeli su završne riječi.

Tužilac Dalibor Vrećo kazao je da smatra da je dokazano da je optužena počinila djelo za koje se tereti te je zatražio da joj sud izrekne mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Branilac optužene, Milan Petković istakao je da se u ovom slučaju ne radi o pokušaju ubistva već o nužnoj odbrani od napada te zatražio oslobađajuću presudu.

Istakao je da u da se može raditi o porodičnom nasilju te istakao da ako sud smatra da ima krivice optužene onda treba da joj izrekne obavezno psihijatrijsko liječenje.

Optužena Milana Ilić kroz plač je rekla da joj je žao. zbog svega što se desilo. Predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš izricanje presude zakazala je za sutra 15. avgust.

POVREDE

Specijalista sudske medicine Željko Karan kazao je da je Momčilo Ilić imao ubodnu ranu u predjelu lijeve strane grudnog koša i da se radilo o povredi opasnoj po život.

- Povrijeđena je malarna arterija i probijena dijafragma i bio je vitalno ugrožen. Zahvaljujući medicinskoj intervenciji on je preživio i da nije bilo toga on bi umro - rekao je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana