Tužilaštvo prijavilo advokata Tolimira zbog tvrdnji o politički montiranom procesu

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo prijavilo advokata Tolimira zbog tvrdnji o politički montiranom procesu

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo podnijelo je Advokatskoj komori Republike Srpske disciplinsku prijavu protiv advokata Dragana Tolimira zbog tvrdnji da se protiv njegovog branjenika Slavka Bojića, koji je pod istragom tužilaštva, vodi politički montiran proces, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako je saopšteno iz tužilaštva, advokata terete za težu povredu dužnosti advokata i ugleda advokature.

- Tolimir je u svom nastupu  4. januara 2022. godine istakao bespravno, nezakonito i drsko postupanje tužilaštva i suda u predmetu protiv njegovog branjenika, tvrdeći da je od Slavka Bojića traženo da lažno svjedoči protiv (lidera SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH) Milorada Dodika. U vezi sa navedenim javnim nastupom, tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo krivični predmet u kojem je nakon izvršenih provjera te saslušanja svjedoka, donesena naredba o nesprovođenju istrage protiv postupajućeg tužioca iz razloga što  je iz prijave i  pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo. Na navedenu naredbu, u zakonom propisanom roku pritužba nije podnesena - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kodeksom etike advokata Advokatske komore RS propisano  da u javnom istupanju advokat treba da vodi računa o značaju i ugledu advokatore.

- U tom kodeksu se takođe navodi da  u odnosu prema sudu, upravnim i drugim državnim organima ili njihovim predstavnicima, advokat ne smije uticati na tok postupka i donošenje odluke neprofesionalnim sredstvima i pritiscima i da nepovoljan tok ili ishod postupka ne smije pravdati pripisivanjem zloupotreba sudijama i drugim predstavnicima organa vlasti ili podržavati takvo uvjerenje stranke, osim ako on ili njegova stranka raspolažu dokazima koji bi predstavljali osnov za podnošenje krivične ili disciplinske prijave-kažu u tužilaštvu.

Ističu da prilikom saslušanja advokat nije predočio bilo kakve dokaze koji bi išli u prilog njegovim tvrdnjama i bili osnov za podnošenje krivične ili disciplinske prijave protiv  nosilaca pravosudnih funkcija, prijavljeni je javnim istupanjem povrijedio pravila Kodeksa etike advokata, što predstavlja osnov za njegovu disciplinsku odgovornost.

- I pored učestalih napada, tužilaštvo će nastaviti rad na predmetima korupcije i  procesuirati svakog počinioca  krivičnog djela za kojeg se prikupe dokazi - saopštilo je Tužilaštvo.

Tolimir je istakao da oni nemaju osnova da protiv njega podnesu prijavu i da ima dokaze za sve što je rekao.

- Postupao sam kao branilac optuženog i apsolutno ne mogu da uradim ništa što optuženi ne odobri. Moje izjave su njegove izjave i nemam odgovornosti. Za sve što sam rekao postoje dokazi u spisu. Postoji izjava i Bojića. Ovo je samo pokušaj da neutrališu štetu koju su napravili u nezakonitom postupanju-rekao je advokat Tolimir.

Bojić je osumnjičen u slučaju maverzacija sa javnim nabavkama za Institut za javno zdarvstvo Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana