Tužilaštvo okončalo istragu: Devet osoba optuženo za međunarodni šverc droge

Nevena Reljić
Tužilaštvo okončalo istragu: Devet osoba optuženo za međunarodni šverc droge

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH okončalo je istragu u predmetu „Jug“ i podiglo optužnicu protiv devet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Optuženi su Mirza Hodžić (33), Enes Kantić (39), Refik Hasanović (51), Muhamed Mudrov (35), Alen Dugalić (32), Nedim Bukvić (35), Almir Ahmić (36), Adnan Dizdarević (40) i Dino Smajlović (31).

Svi su optuženi jer su od septembra do 21. decembra prošle godine, djelujući kao grupa za organizovani kriminal, kupovali, prodavali, prenosili i prevozili drogu kanabis i spid sa područja Albanije u BiH.

Kao organizatori grupe su označeni Hodžicć i Kantić dok su ostali optuženi imali određene uloge i zadatke.

- Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljeni kanabis i spid - saopštilo je Tužilaštvo.

Pretresima su pronađene i privremeno oduzete određene količine droge i novca, vaga za precizno mjerenje, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Predloženo je ispitivanje svjedoka i stručnih osoba kao i obiman dokazni materijal, među kojim i dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima.

Svi optuženi su uhapšeni u akciji „Jug“ koju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i to nakon što su mjesecima prodavali drogu prikrivenim istražiocima SIPA.

Dogovarali su prodaju narkotika ne sumnjajući ko su im „bogati“ kupci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana