Tužilaštvo Kantona Sarajevo: Četiri policajca među optuženima za fingiranja saobraćajnih nezgoda

N.T.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo: Četiri policajca među optuženima za fingiranja saobraćajnih nezgoda

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 21 osobe, zbog fingiranja saobraćajnih nezgoda, a među njima su četiri policijska službenika MUP-a KS.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog Tužilaštva KS, terete ih za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara, oštećenje tuđe stvari, zloupotreba osiguranja i primanje dara i drugih oblika koristi.

- Dva policijska službenika PU Stari Grad, terete se da su od juna do oktobra 2021. godine organizovali  grupu koja je fingiranjem saobraćajnih nezgoda na području KS obmanjivala fizička lica sa stranim tablicama i osiguravajuća društva o uzroku nastalih oštćenja na vozilima kako bi naplaćivali navodno prouzrokovanu štetu-navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako ističu, neke od oštećenih su uvjeravali da štetu plaćaju na licu mjesta.

Osim toga, u optužnici se navodi, da su optuženi dogovarali  vrijeme i mjesto gdje će se desiti saobraćajna nezgoda, pripremali vozila, potom, način i težinu oštećenja ali i dijelove vozila na kojima će nastati šteta.

Poslije tih priprema na lice mjesta dolazili bi pripadnici MUP-a KS zbog obavljanja uviđaja i i sačinjavanja zapisnika.

- Ti zapisnici su kasnije korišteni u postupku naplate osiguranja.Tako su organizatori i članovi grupe pribavili nezakonitu korist u iznosu od 3.571,50 KM. - navodi se u saopštenju tužilaštva KS:

Dodae se da policijske službenike terete da su uzimali i mito za saobraćajne prekršaje u KS.

U optužnici, koja je proslijeđena Opštinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, postupajući tužilac a predložila je produženje pritvora jednom od osumnjicenih.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana