Tužilac sumnja u autentičnost dokumenata Ramićeve odbrane

Srna
Foto: Avaz.ba

SARAJEVO - Na suđenju za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima u Goraždu i Višegradu u proteklom ratu tužilac Marijana Čobović rekla je da sumnja u autentičnost određenih dokumenata odbrane Ćamila Ramića.

Čobovićeva je najavila da će predložiti vještačenje starosti papira i otiska pečata u inostranstvu.

Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o odnosima Štaba Teritorijalne odbrane /TO/ i Višegradske brigade, navodeći da je optuženi Ćamil Ramić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost.

Hajrudin Jamak rekao je da je bio zamjenik pomoćnika komandanta za pozadinu u Štabu TO kada je došao na Crni vrh u junu 1992. godine, a poslije su prešli u Međeđu. On je naveo da je komandant Štaba bio Mehmed Tvrtković, a Ramić pomoćnik komandanta za bezbjednost, prenosi Birn.

On je rekao da je Višegradska brigada formirana pred dolazak IBOG-a /Istočno-bosanska operativna grupa/, a na njenom čelu je bio Ahmet Sejdić. Jamak je rekao da Štab nije imao faktičku nadležnost nad brigadom.

Jamak je naveo da je Ramić tada bio u Višegradskoj brigadi. Na pitanje o akciji na Meremišlju iz oktobra 1992. godine, svjedok je potvrdio da je čuo kako su zarobljena četiri vojnika i da su bila smještena u Huremima.

Jamak je rekao da su trojica zarobljenika upućena u Goražde, ali je negirao da je četvrti likvidiran, kao što se navodi u njegovom iskazu iz istrage.

U iskazu iz istrage je naveo da bi o tome mogli više znati komandant brigade ili pomoćnik za bezbjednost.

Jamak je rekao da u maju 1993. godine napuštaju Međeđu i odlaze prema Goraždu, a on je u međuvremenu postavljen za komandanta Štaba TO. On je izjavio da je sarađivao s IBOG-om u vezi razmjena, te po tom pitanju kontaktirao s Himzom Selimovićem. Kako je naveo, Selimović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost pri IBOG-u.

Na tvrdnju svjedoka da Štab TO nije imao nadležnost nad Vojnom policijom, branilac Nina Brković Karačić predočila je prijavu svjedoka protiv jednog vojnog policajca koju je podnio komandantu Štaba.

Jamak nije mogao objasniti zbog čega je podnio prijavu Tvrtkoviću ako Štab nije bio nadležan za Vojnu policiju. Kasnije je tužiocu Marijani Čobović rekao da je tu prijavu podnio Tvrtkoviću kao svom pretpostavljenom.

Svjedok je braniocu Slaviši Prodanoviću rekao da je moguće da je Selimović tek u drugoj polovini jula 1993. godine postavljen za pomoćnika u IBOG-u.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. godine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada sudi se pripadnicima takozvane Armije BiH Ćamilu Ramiću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi. S njima je optužen i Mehmed Dobrača, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana