Turković zbog svađe sa Elezom ubio Kurbegovića

Nebojša Tomašević
Turković zbog svađe sa Elezom ubio Kurbegovića

SARAJEVO - Zijad Turković ubio je Anesa Kurbegovića, jer je saznao da on pregovara sa Darkom Elezom u vezi sa švercom droge, rekao je juče u Sudu BiH zaštićeni svjedok Isljam Kalender na suđenju pripadnicima zločinačke organizacije.

Kalender je ispričao da mu je poznato da su bili u svađi, jer je Turković sa Đorđom Ždralom pokušao da reketira Savu Tomaševića koji je u Istočnom Sarajevu imao tržni centar.

- Elez je pozvao Turkovića i rekao mu da ima 40 dana života ako to uradi, a Turković mu je uzvratio da on ima 20 dana. U svemu ovome u vezi sa razmjenom informacija pomagao je i Bojan Cvijan, nekadašnji pripadnik SIPA - kazao je Kalender.

On je objasnio da je Kurbegović igrao dvostruku igru, što je jako povrijedilo Turkovića.

Kalender je kazao da je za praćenje Anesa Kurbegovića bio zadužen Rajko Milovanović koji je trebalo da ga ubije.

- Milovanović je trebalo da ispali zolju koju je nabavio Ermin Delić, zvani Kekec, na njegovu kuću na Vojničkom polju u Sarajevu. Kada je Milovanović zoljom promašio Anesovu kuću, sljedeći plan je bio da ga Turković ubije snajperom ispred kockarnice "Koloseum" na Skenderiji. I taj plan nije realizovan - rekao je Kalender.

On je dodao da je Turkovićeva supruga Šejla Jugo-Turković presrela Kurbegovićeva pisma, ali nije pojašnjavao kako i koja.

Kalender je još ispričao da se na Turkovićevoj meti našao i Dragan Perišić, zvani Bejbi, koji je osuđen na 18 mjeseci zbog šverca droge. Kalender tvrdi da je Perišić od Turkovića tražio deset pištolja, što je Turković protumačio da tim pištoljima Perišić želi da ga ubije.

Kalender je naglasio da je za Perišićevo ubistvo Turković izdvojio 20.000, a za ubistvo Mensura Aljičevića 30.000 maraka.

- Aljičević se našao na Turkovićevoj meti, jer je ranio njegovog brata. Turković je zadužio Milovanovića i Zekovića da ga ubiju, ali nisu uspjeli - rekao je Kalender.

On je zatim kazao da su poslije propalih pokušaja ubistva Kurbegovića, Perišića i Aljičevića na red došli Naser Keljmendi i njegov sin Elvis. Turković je pripremu ubistva Keljmendija i priznao na početku suđenja.

- Turković i Keljmendi nikada nisu bili u dobrim odnosima, ali spojio ih je posao oko droge. Kada je u Turskoj "pala" pošiljka, šest tona specijalne vode za drogu, Turković je za to krivim proglasio Keljmendija - istakao je Kalender i dodao da je Keljmendije trebalo da ubije Milenko Lakić kojem je Turković dao naoružanje.

Prema Kalenderovim riječima, poslije nekoliko propalih pokušaja ubistva Turković je saznao da će Elvis Keljmendi u Avazovom hotelu "Radon plaza" imati svadbu, pa su odlučili da ga ubiju prepravljenom eksplozivnom napravom.

 - Pjevač Koke nam je šifrom javio, što je i bio njegov zadatak, da je Naser Keljmendi na svadbi, jer ranije nije pričao sa Elvisom. Zijad je napravio plan prema kojem bi bili ubijeni i Keljmendi i Milovanović, ali to nije realizovano - rekao je Kalender.

On dodao da je Turković htio da ubije Milovanovića, jer je mnogo znao i jer mu je dugovao novac za pokušaje ubistva.

Turkovićev advokat Fahrija Karkin kazao je da će unakrsnim ispitivanjem dokazati da Isljam Kalender nije govorio istinu. Suđenje se nastavlja danas.

Mekić i Tolić

Isljam Kalender je rekao da je Sead Dumanjić prenio Turkoviću da Mithat Mekić i Mario Tolić namjeravaju da ga ubiju. Kalender je dodao da je Turković dugovao novac Mekiću.

- Zijad me maltretirao i tjerao da gazim i puzim po rijeci kako bi osmatrao kuću u kojoj je bio Mekić sa djevojkom. Turković se iživljavao nada mnom i nije ga bilo briga hoće li tada Mekić pucati na mene. Nikada sa Mekićem nisam bio u sukobu, niti zavadi - rekao je Kalender kroz suze.

Optužnica Turkovića, između ostalog, tereti i za ubistvo Mekića i Tolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana