Tri života izgubljena u 24 časa

Vijesti
Tri života izgubljena u 24 časa

PODGORICA - Dvije Podgoričanke i državljanin Poljske stradali u saobraćajnim nesrećama, uhapšena tri vozača.

U samo 24 sata na crnogorskim putevima, tri osobe su izgubile život u saobraćajnim nesrećama, uključujući dvije starije Podgoričanke i državljanina Poljske. Sva tri vozača koja su učestvovala u tim nesrećama uhapšena su.

Prva nesreća dogodila se u podgoričkom naselju Zlatica, gde je sedamdesetčetvorogodišnja J. S. oko 8.30 sati, dok je prelazila ulicu, udarena automobilom. Ubrzo nakon nesreće, preminula je od posljedica povreda u Kliničkom centru Crne Gore.

Vozač automobila koji je naletio na nju, D. M. uhapšen je, a juče nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

- Zbog sumnje da je počinio krivično djelo - teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, kazali su iz ODT Podgorica.

Samo tri sata kasnije, na putu Cetinje - Čevo, motociklista iz Poljske, M. D. A. (47) poginuo je u sudaru sa vozilom kojim je upravljala 27-godišnja državljanka Ukrajine, V. Dž. Ona je takođe uhapšena po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju.

Kasnije te večeri, u glavnom gradu stradala je još jedna pješakinja, M. Đ. (71). Ona je poginula dok je oko 22.15 sati sa svojim psom prelazila Bulevar Ivana Crnojevića. Vozač M. N. koji ju je udario, nije se zaustavio da joj pruži pomoć, ali je ubrzo uhapšen.

Iz ODT Podgorica sinoć su saopštili da mu je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata zbog krivičnog djela teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odredilo zadržavanje do 72 sata licu M. N. zbog krivičnog djela teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Osumnjičeni je dana 24. 08. 2024. godine, upravljao svojim motornim vozilom, pritom ne obrativši dužnu pažnju na pješakinju M. Đ. koja je sa svojim psom prelazila kolovoz, usled čega je udario u pješakinju i njenog psa, kojom prilikom je kod pješakinje nastupila smrt. Osumnjičeni se nije zaustavio da istoj pruži pomoć“, kazali su iz tužilaštva kojim rukovodi tužilac Duško Milanović.

Apel policije

Nakon crnog bilansa, iz Uprave policije juče su apelovali na sve vozače, da svojim odgovornim ponašanjem i strpljivom vožnjom doprinesu svojoj i ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda sa najtežim posljedicama.

- Pored pojačanih aktivnosti i prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih, ali i pojačanih represivnih mjera prema učesnicima u saobraćaju i brojnih apela, na putevima u Crnoj Gori samo u proteklih 24 časa dogodio se veći broj saobraćajnih nezgoda, u kojima su život izgubile tri osobe, od čega dva pješaka u Podgorici. Uzimajući u obzir da je vrhunac sezone u toku, te da je na našim putevima prisutan višestruko veći broj vozila u saobraćaju, policijski službenici ulažu velike napore da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja, bez većih zastoja, ali i u okviru realnih mogućnosti, prvenstveno da svojim preventivnim ali i represivnim aktivnostima utiču na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, kazali su juče iz UP, apelujući na sve vozače da doprinesu svojoj i ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda sa najtežim posljedicama.

Broj poginulih raste posljednjih godina

Rizik stradanja u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori raste posljednjih godina, a o tome govori i Vladin dokument u kom su navedeni i uznemirujući podaci o broju poginulih na crnogorskim putevima u periodu od 2017. do 2021. godine.

U tom periodu u udesima u Crnoj Gori život je izgubilo 258 ljudi, 2.202 je teško povrijeđeno, a 10.853 je zadobilo lakše povrede.

Broj poginulih u 2021. godini kada je bilo 55 stradalih osoba u udesima je približan srednjoj vrijednosti broja poginulih u dekadi od 2012. do 2021. godine.

Crne brojke napisane u dokumentu pokazuju da je u naredne dvije godine došlo do značajnog, drastičnog povećanja broja stradalih, pa su tokom 2022. godine poginule 73 osobe, dok je u 2023. u drumskim nesrećama poginulo 78 osoba.

- Saobraćajne nezgode po vrsti s obzirom na broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u odnosu na broj stanovnika, tzv. ‘javni rizik’ stradanja u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori je posljednjih godina - 115 poginulih na milion stanovnika, što Crnu Goru svrstava među najlošije u Evropi. Norveška i Švedska su čak šest puta bezbjednije (šest puta je manji rizik da neko pogine u saobraćajnoj nezgodi u Norveškoj i Švedskoj nego u Crnoj Gori), a kada se uporedi Crna Gora u odnosu na prosjek za EU27 zemlje, dva i po puta je veći rizik smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori, navodi se u Vladinom dokumentu - Predlog strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period od 2024. do 2030. godine, koji je krajem jula objavljen na sajtu izvršne vlasti.

Pojas, brzina, umor, alkohol...

"Vijesti“ su nedavno objavile da je Crna Gora najgore rangirana država u Evropi kada je u pitanju upotreba zaštitnih sistema u vozilima - sigurnosnih pojaseva i sjedišta za djecu, što u kombinaciji sa učestalom brzom vožnjom predstavlja težak saobraćajni i bezbjednosni problem.

U Strategiji poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju od 2024. do 2030. godine, piše da je više od 84 odsto vozača prijavilo da su najmanje jednom u posljednjih mjesec dana upravljali vozilom iznad propisanog ograničenja brzine na putevima u naselju i van naselja. U istom dokumentu navodi se da je više od polovine vozača putničkih vozila prijavilo da su upravljali vozilom dok su bili umorni, što je za oko dva i po puta veće u odnosu na prosjek zemalja u Evropi.

U pogledu vožnje pod uticajem alkohola i droga, više od trećine vozača je prijavilo da su bar jednom u posljednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo vožnju nakon upotrebe droga..., pišu Vijesti


 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana